Canadierne velger konservativt

Foto: (AP/Scanpix)

Homo- og abortmotstander Stephen Harper ligger an til å bli Canadas første konservative leder på mer enn ti år.

24.01.06 00:41

I dag velger de blått.

Alle målinger indikerer at canadierne er klare for en forandring. Brutte løfter og korrupsjonsskandaler ser ut til endelig å virke inn på populariteten til i det liberale partiet som har sittet ved roret i mer enn ti år.

Siden valget i 2004, der statsminister Paul Martins mindretallsregjering fikk kamp til mållinjen, har de konservatives leder Stephen Harper klart å stabilisere oppslutningen på mellom 6 og 12 prosent.

Ekstreme holdninger
Til tross for Harpers ekstreme holdninger i forhold til abort og homo-ekteskap, tyder nå alle målinger på han vil gå av med seieren når alle stemmer er talt opp, melder Reuters.

- Resultatet av valget er ennå ikke klart. Det er fortsatt mange usikre velgere. Vi skal vinne dette valget, sa liberale Martin til pressen i Vancouver søndag, ifølge CNN.

To andre partier, separatistene i den frankstalende delen av Canada, Bloc Quebecois og venstrepartiet New Democratic Party, er også ventet å kapre en anselig mengde seter i den nye nasjonalforsamlingen. Dermed er det lite som tyder på at de konservative eller de liberale vil klare å vinne så stort at det kan dannes en flertallsregjering.

Venter på valgdagsmålinger
Valglokalene åpnet først på Newfoundland klokken 07 mandag morgen. De siste lokalene stenger i British Columbia klokken 22 mandag kveld lokal tid (0300 GMT tirsdag).

På grunn av seks tidssoner i det store landet , vil det drøye før vi får de første indikasjoner på stemmegivingen.

Canadisk lov forbyr å publisere resultater på internett til de siste valglokalene er stengt, for å unngå at velgere blir påvirket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag