RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Carl Gustaf får ros og støtte

Sist oppdatert:
Mens Sveriges utenriksminister Laila Freivalds høster storm for sin innsats etter flodbølgekatastrofen, hyller svenskene nå kong Carl Gustaf for sitt sterke personlige engasjement etter tragedien.

Kong Carl Gustaf høster ros både fra eksperter og menigmann for måten han har taklet den vanskelige situasjonen på. Kongen hylles som «landsfader», og den sterke og personlige talen han mandag holdt under en sørgehøytid i Stockholm, får toppkarakter både fra akademikerhold og fra en PR-ekspert.

Svenskekongen henvendte seg i første rekke til alle barna som har mistet sine foreldre eller andre slektninger i naturkatastrofen, skriver Expressen.

- Tenk om jeg, som kongen i eventyrene, kunne rydde opp i alt, og avslutte fortellingen med «og siden levde de lykkelig i alle sine dager». Men jeg er, akkurat som dere, bare et sørgende, søkende menneske, sa kongen under talen i Stockholm stadshus mandag formiddag.

Snakket om sitt eget tap
Svenskekongen var selv svært rørt under talen, og tok også opp den sorgen han selv opplevde som barn. Carl Gustaf mistet sin far, arveprins Gustaf Adolf, før han var ett år gammel.

- Mange barn har mistet en eller begge sine foreldre. Jeg tror jeg vet hva det vil si. Jeg har selv vært et slikt barn. Min pappa omkom i en flyulykke da jeg var svært liten. Så jeg vet hva det betyr å vokse opp uten en pappa, sa Carl Gustaf, og la til:

- Sammenlignet med mange andre barn hadde jeg det sikkert bra, men for et barn er foreldre uerstattelige. Jeg vet noe om det savnet.

Roses av ekspertene
Professor i statsvitenskap og retorikk ved Uppsala universitet, Leif Levin, gir kongen toppkarakter for talen:

- Dette er svært sterkt, gripende og velformulert. Utrolig ordentlig. Det er en styrke å våge å være personlig og samtidig kunne legge vekt på det symbolske.

PR-konsulent Paul Ronge sier talen var utrolig velformulert, og at den virker ekte og sann.

- Han forsøker, og lykkes med, å snakke til barn på barns eget vis. Dette er forbilledlig bra.

Hyller kongen som «landsfader»
Expressen fikk mandag tilbakemelding fra tusenvis av lesere som hyller kongen, både for talen og fordi han våget å kritisere regjeringen og utenriksminister Laila Freivalds for manglende handlekraft etter at katastrofen var et faktum.

- Med denne talen ble kongen min konge, sier en av leserne til avisen. Flere lesere hyller kongen som «landsfader», og mner han gjør det som regjeringen burde ha gjort.

- Endelig en ledende person som tar stilling for ofrene, og ikke for regjeringen. Kongen skal ha all heder, skriver en annen leser.

Kungen skrev talen selv
Morgan Gerle ved hoffets informasjonstjeneste sier til Expressen at det var en hjertesak for kongen å få holde denne talen, som har i hovedsak hadde skrevet selv. Han sier også at kong Carl Gustaf er svært glad for at folk har oppfattet det positive budskapet, som er svært viktig for kongen.

Den svenske kongefamilien har de siste ukene engasjert seg på mange ulike vis i ofrenes situasjon. De har blant annet vært på flere hemmelige besøk hos de katastroferammede, blant annet besøkte kronprinsesse Victoria Astrid Lindgrens barnesykehus i Stockholm, hvor hun fikk hilse på barn som har mistet sine pårørende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere