Carl Gustaf har spilt inn film om sorg

Foto: (Scanpix)

Kong Carl Gustafs engasjement etter flodbølgekatastrofen fortsetter. Nå deltar han i videofilm der han snakker om savnet etter sin egen far til landets 5300 grunnskoler.

16.01.05 11:11

Carl Gustaf var ni måneder gammel da hans far, prins Gustaf Adolf, omkom i en flyulykke på Kastrup flyplass i København. Dette skjedde 26. januar 1947, da den svenske arveprinsen var på vei hjem etter en jaktreise til Nederland.

- Intervjuet med kongen ble spilt inn fredag, opplyser hoffets pressetalsmann Morgan Gerle til Expressen. Etter naturkatastrofen har svenskekongen i flere intervjuer og i flere sammenhenger tatt opp sorgen og savnet etter sin egen far. Nå gjør han det igjen i en utdanningsfilm for lærere og andre skoleansatte.

Kongen talte om sorgen
Læreren Anne-Marie Körling og produsenten Johan Stenius møtte kongen til samtale på Stockholms slott forrige fredag. Kongen snakket om hvordan barn sørger og hvordan de bør møtes i sorgen. Dette var også noe kongen tok opp da han mandag talte under sørgehøytiden i Stockholms stadshus.

Flere tusen mennesker har de siste dagene tatt kontakt med Expressen og rost kongen for den gripende og velformulerte talen.

Kongen mistet sin egen far
Kong Carl Gustafs søster, prinsesse Birgitta, sier hun er en av dem som ble svært rørt av talen.

- Det er veldig bra at min bror nå snakker ut om sitt savn. Det har vært stort gjennom hele hans liv, sier hun til Aftonbladet. Prinsesse Birgitta, som er en av Carl Gustafs fire eldre søstre, forteller at broren gjennom hele livet har elsket å høre søstrene fortelle om faren.

Tausheten rundt arveprins Gustaf Adolfs død var kompakt innad i familien, og Carl Gustaf var hele sju år gammel da han fikk vite at faren hadde omkommet i en ulykke.

- Savnet sin far mye
- Det var vår mammas måte å takle situasjonen på, hennes måte å leve videre. Vi skulle ikke snakke om det, slik var det bare, sier prinsesse Birgitta.

Kong Carl Gustaf vokste opp med farfaren, kong Gustaf VI Adolf, og onkelen, prins Bertil, som farsfigurer.

- Men de strakk ikke alltid til, og hadde ikke alltid tid til ham. Han savnet sin far mye. Det gjorde vi alle, sier Carl Gustafs eldre søster, som legger til at svenskene nå til dags knapt vet at de hadde en far.

- Alle tror det var den gamle kongen som var vår far.

Kong Carl Gustaf var bare 27 år gammel da han i 1973 ble konge etter farfaren, Gustaf VI Adolf.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag