Carl I. Hagen kritiserer Siem Pilot: - Å stille sitt skip til rådighet for smuglere skjønner jeg ikke

KRITISERER: Carl I. Hagen kritiserer det norske skipet Siem Pilot, som har reddet 2.400 migranter i Middelhavet, for å hjelpe smuglerne. Bildet er fra en tidligere redningsaksjon da Siem Pilot reddet 176 personer fra en fiskebåt.

KRITISERER: Carl I. Hagen kritiserer det norske skipet Siem Pilot, som har reddet 2.400 migranter i Middelhavet, for å hjelpe smuglerne. Bildet er fra en tidligere redningsaksjon da Siem Pilot reddet 176 personer fra en fiskebåt. Foto: NA Bilder/NTB Scanpix

Carl I. Hagen mener det norske skipet Siem Pilot, som reddet 2.400 migranter utenfor Libya, hjelper smuglerne ved å kjøre migrantene til Italia.

23.10.16 19:52

«Ser på Dagsrevyen og det er flott at det norske skipet reddet veldig mange som kalles migranter utenfor Libya. Det jeg ikke forstår er hvorfor disse ikke ble satt i land i Libya istedefor å assistere og hjelpe smuglerne ved å levere migrantene til Italia. Å redde mennesker i livsfare er flott, men det å stille sitt skip til rådighet for smuglere skjønner jeg ikke. Det norske skipet bør få instruks om å levere migranter til det landet de reiser fra. Dette bør regjeringen gi instruks om.»

Det skriver Carl I. Hagen på sin Facebook-side søndag kveld. Hagen referer til nyheten om at det norske skipet Siem Pilot har reddet 2.400 migranter i Middelhavet utenfor Libya.


- Helt kaos

Styrkesjef på Siem Pilot beskriver situasjonen som kaotisk.

– Jeg har aldri opplevd en lignende redningsaksjon. Vi skulle overføre 1.000 migranter fra et tankskip over til Siem Pilot når plutselig flere gummibåter dukket opp. Det virket helt håpløst, sier styrkesjef Teigen, politimannen som ledet operasjonen, til NTB.

SIEM PILOT: Det norske skipet Siem Pilot. Foto: Kripos (NTB scanpix)

Skipet kjørte deretter mot Palermo, med 1.093 migranter om bord. Sju personer er evakuert av helsemessige årsaker, og skipet har 17 døde personer om bord, opplyser Siem Pilot i en pressemelding.

Les også: Siem Pilot har reddet over 10.000 migranter

Oppsto panikk

Selv om det ikke var mer kapasitet på Siem Pilot, bisto skipet videre ved å bruke lettbåtene for å overføre migranter fra gummibåtene til sivile fartøy.

Etterretningsoffiser Jan Erik Valen, som sørget for sikkerhet rundt operasjonen, sier at det oppsto panikk blant migrantene.

– Det var kaos om bord i tankskipet. De dyttet oss mot enden av båten fra alle retninger, og slåss om redningsvester. Politistyrker fra Siem Pilot hjalp oss med skjold. Vi slo kjepper på rør for å lage mest mulig lyd, og vi endte med å måtte slå noen av dem.

Fødsel ombord

Søndag morgen var det også en fødsel om bord på Siem Pilot. Mor og barn ble umiddelbart evakuert til den italienske øya Lampedusa for videre oppfølging.

– Det har vært kaotisk på havet med veldig mange migrantbåter. Mannskapet på Siem Pilot har jobbet intenst – og vi er godt fornøyde med det arbeidet vi har klart å utføre disse dagene, forteller Teigen.

Italias innenriksdepartement uttalte fredag at mer enn 146.000 migranter har ankommet landet hittil i år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag