RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Castro går av

Sist oppdatert:
Fidel Castro (81) går av som Cubas president og hærsjef. Se video om Castros avgang.

Fidel Castro (81) gikk tirsdag av som president og hærsjef på Cuba, melder AFP.

Castro kom til makten på Cuba etter revolusjonen mot den USA-vennlige Batista i 1959. Etter at han ble rammet av sykdom i 2006 overlot han i juli styringen av landet til sin yngre bror, Raul.

- Jeg verken håper på eller kommer til å gå med på en ny periode som president for statsrådet, eller øverstkommanderende for hæren, skriver han i et brev til den statstyrte avisa Granma.

Dermed går han også formelt av som Cubas statsoverhode og sjef for de militære styrkene.

USAs president George W. Bush sier Castros avgang bør innlede en overgang til demokrati.

- Nå må spørsmålet være hva dette betyr for folket på Cuba. De led under Fidel Castro, og de satt i fengsel på grunn av meniningene deres. De er fratvunget retten til å bo i et fritt samfunn. Dette bør være en overgang til demokrati, sier Bush under et besøk i Rwanda tirsdag.

Castro har vært blant USAs verste irritasjonsmomenter siden han kom til makten. Nå får Bush oppleve det som ni andre tidligere presidenter håpet på å se, nemlig at Fidel Castro går av.

- Det internasjonale samfunnet må jobbe for å bygge insititusjoner nødvendige for å bygge demokrati. Det må føre til frie valg, og da mener jeg frie og ikke slik valg som Castro-brødrene har iscenesatt, sier Bush.

Se video på TV 2 Sumo om Castros avgang:(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

217975

Broren tar over

Det har lenge vært klart at lillebroren Raul ville ta over etter Fidel. De to kjempet sammen mot general Fugencio Batista før revolusjonen og Raul har vært lojal mot sin eldre bror helt siden han tok makta.

Makten overført i 2006
Alle de formelle presidentoppgavene ble overført til Raul i 2006.

Det har den siste tiden vært spekulasjoner rundt Castros helsetilstand. Med ujevne mellomrom har cubanske fjernsyn vist bilder av Castro med treningsdrakt på sykehus, og siden 2006 har han ikke vist seg i offentligheten.

Klokka er bare 03.00 om morgenen på Cuba, og det er ikke kommet ny informasjon om Castros helsetilstand.

Ifølge CNN er det overraskende at Castro nå tar det formelle steget og trekker seg. Det var ventet av flere at maktoverføringen i 2006 ville bli det siste Castro gjorde som president.

Før jul ga Castro imidlertid uttrykk for at han ikke ville stå i veien for en «ny generasjon» cubanske ledere.


Overlevde ni presidenter
Fidel Castro vendte seg mot Sovjetunionen etter han tok makten, og dermed også på kollisjonskurs med USA. I 1962 førte dette verden til kanten av atomkrig, da Nikita Krusjtjov ville utplassere atomraketter på øya.

CIA har innrømmet flere mislykkede attentatsforsøk mot Castro, de fleste på 1960-tallet. Men Castro har overlevd ni amerikanske presidenter, til tross for den amerikanske handelsboikotten.

Fidels beslutning om å gå av, og styret som følger, vil bli fulgt med argusøyne i USA.

Raul Castro er kjent for å mangle litt av Fidels karisma, men er til gjengjeld en langt mer pragmatisk leder. Dersom han strekker ut en hånd til USA, vil president George W. Bush og hans etterfølger være under sterkt press for å endre den harde linja overfor landet.

Fidel Castro har styrt Cuba med jernhånd siden han tok over. Tusenvis av dissidenter er fengslet, og hvert år risikerer mange livet for å krysse havet over til Florida.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere