*Nettavisen* Nyheter.

Castro ledet USA-demo

Den cubanske presidenten Fidel Castro ledet tirsdag en stor protestmarsj mot det amerikanske interessekontoret i Havana.

25.01.06 13:46

Flere hundre tusen cubanere bar plakater som sammenlignet USAs president George W. Bush med Adolf Hitler.

Demonstrasjonen falt sammen med fristen for å levere ytterligere bevis i saken mot Luis Posada Carriles. Carriles er en tidligere CIA-medarbeider og militant Castro-motstander som holdes fanger av amerikanske innvandringsmyndigheter i Texas. Amerikanske myndigheter ønsker å deportere mannen, mens advokatene hans vil at han skal slippes fri, melder AP.

Terror
Cuba og Venezuela anklager cubanskfødte Posada for å ha planlagt bombeangrepet mot et cubansk fly i 1976, samt bombeangrep i Havana i 1997 og 1998. Totalt ble 74 mennesker drept i angrepene. Castro anklager også Posada for å ha planlagt et attentat mot ham i november 2000.

Meldinger
Demonstrasjonen var også rettet mot et elektronisk skilt utenfor det amerikanske interessekontoret i Havana. Kontoret tar seg av ulike konsuloppgaver i fraværet av full diplomatisk forbindelse mellom USA og Cuba. Skiltet blir brukt til å formidle meldinger til det cubanske publikum. Det ble aktivert med et sitat fra Abraham Lincoln da Castro begynte på sin tale:

«Ingen mennesker er gode nok til å regjere over en annen uten dennes samtykke», sto det på skiltet.

- Kakerlakker
- De har allerede skrudd på det lille skiltet sitt. Kakerlakkene er modige, sa Castro før han begynte på talen sin.

Skiltet på det amerikanske interessekontoret ble aktivert for en uke siden med sitater fra Martin Luther King Jr. og utdrag av Menneskerettighetserklæringen, som Cuba har gitt sin tilslutning.

Cuba satte for mer enn et år siden opp skilt utenfor interessekontoret, med fotografier av amerikanske soldater som mishandler irakiske fanger og en stor svastika stemplet med «Made in the U.S.A.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.