*Nettavisen* Nyheter.

Castros fiender danset i gatene

Castro-motstanderne i Miami danset, banket på gryter og lokk og tutet med bilhornene etter nyheten om at Cubas diktator er syk.

01.08.06 11:12

Se innslag på web-tv

Natt til mandag norsk tid kom nyheten om at Fidel Castro har overgitt makten til sin bror Raul. Grunnen er at Fidel må opereres for indre blødninger, som man sier skyldes stress. Nå håper eksilkubanerne at sykdommen er alvorlig, melder Reuters.

Calle Ocho, hovedgaten i den spansktalende området i Miami som kalles Little Havana, formelig druknet i kubanske flagg og dansende mennesker mandag. Folket her har ventet i årevis på at Castro skal forsvinne fra rollen som statsoverhode. I deler av området ble det sendt opp fyrverkeri.

Ga makten til broren
Mandag kveld kunngjorde Castro at han midlertidig har overgitt makten til sin yngre bror Raul, og også utnevnt ham til sin etterfølger. Nyheten ble tolket som et signal på at Fidel Castros tid er forbi.

- Jeg er opprømt, men trist på samme tid. Det er så mange av oss som ikke får oppleve dette, sier Ana Maria Lamar, med en klar referanse til de som har kjempet mot Castro, men som enten er fengslet, eller som har omkommet i forsøket på å rømme landet.

Det er antatt at om lag 650.000 mennesker av kubansk herkomst bor i Miami i dag. Byen ble gjenoppbygget av kubanerne som flyktet Cuba etter Castros revolusjon i 1959.

- Feirer i himmelen
Lamar, som er 62 år gammel, forteller til Reuters at hennes avdøde far var med på invasjonsforsøket i Grisebukta i 1961. Invasjonen var planlagt å kaste Castro, og var støttet av den amerikanske regjeringen.

- Nå feirer han i himmelen, sier hun med tårer i øynene. Hun er kledd i det kubanske flagget, mens seks familiemedlemmer, tre generasjoner eksil-kubanere, feirer sammen med henne.

Feiringen langs Calle Ocho minner mest om Mardi Gras i New Orleans, før orkanen Katrina. Unge jenter i bikinitopper lener seg ut av bilene, mens fløytesignalene gjaller. Politiet blokkerte gatene, mens så mange som 500 mennesker troppet opp på restauranten Versailles, hvor president George W. Bush spiste frokost mandag, og samtidig beskrev Castros styre på Cuba som tyrannisk.

- Fantastisk øyeblikk
Ileana Ros-Lehtinen, som er republikaner og eksil-kubaner, sendte ut en pressemelding der hun gjorde det klart at håpet er at Castros tid er over.

- Fidel Castro har bare brakt elendighet til Cuba, så hvis han er ute av stand til å styre, om enn for en kort tid, så er det et fantastisk øyeblikk for de millioner av kubanere som daglig lever under hans jernhånd.

Andre er skeptiske til nyhetene. De har hørt det meste før, og tror ikke at Castro vil gi seg så lett.

- Tror det er en spøk
- Jeg tror det er en spøk. Jeg håper det er sant, men tror det er en spøk, sier Lazaro Lorenzo (43). Han kom til USA i 1980, etter at han flyktet fra Cuba på en flåte.

Til tross for stor glede, så frykter mange hva vil skje, hvis det viser seg at Castros tid på Cuba er over.

- Det kommer til å bli farlig. Sannsynligvis vil det bli voldeligheter. Hele regimet er ondt, de har myrdet mange mennesker, sier læreren Nelly Vazquez.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag