RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FIKK DEADLINE: Regjeringen i Madrid hadde gitt ledelsen i Catalonia frist til torsdag klokka 10 med å skrinlegge uavhengighetsplanen.
FIKK DEADLINE: Regjeringen i Madrid hadde gitt ledelsen i Catalonia frist til torsdag klokka 10 med å skrinlegge uavhengighetsplanen. Foto: Gonzalo Fuentes (Reuters)

Catalonias leder nekter å etterkomme Madrids frist – setter hardt mot hardt

Sist oppdatert:
Catalonias regionsleder vil ikke føye seg etter den spanske regjeringens krav. Spanias statsminister vil iverksette prosessen som opphever selvstyret.

Spanias statsminister Mariano Rajoy vil lørdag holde et regjeringsmøte for å iverksette prosessen som opphever Catalonias selvstyre, oppgir en tjenestemann.

Meldingen om at Spania vil presse på for å frata Catalonia selvstyret, kommer etter at den katalanske regionlederen nektet å svare på et spansk ultimatum om å skrinlegge uavhengighetplanene.

I stedet skrev Carles Puigdemont et brev der han sier at regionalforsamlingen kan komme til å erklære uavhengighet hvis regjeringen i Madrid ikke vil forhandle men i stedet fratar regionen selvstyret.

Regjeringen i Madrid hadde gitt ledelsen i Catalonia frist til torsdag klokka 10 med å skrinlegge uavhengighetsplanen.

Spanias statsminister Mariano Rajoy i parlamentet onsdag.

Dersom regionens president Carles Puigdemont ikke gjør dette, vil spanske myndigheter med henvisning til grunnlovens paragraf 155 helt eller delvis frata Catalonia selvstyret, lød beskjeden fra regjeringen.

Nekter å føye seg

I et brev til Spanias statsminister Mariano Rajoy torsdag framholder Puigdemont at han ønsker en dialog med Madrid.

– Hvis regjeringen insisterer på å avvise dialog og fortsetter med undertrykkelse, vil parlamentet i Catalonia kunne fortsette, hvis den ser det som passende, å stemme over en formell uavhengighetserklæring, skriver Puigdemont.

Brevet betyr at Puigdemont for andre gang i løpet av en uke nekter å føye seg etter ultimatumet fra Madrid om å gi tydelig beskjed om at regionen ikke har erklært seg uavhengig.

Konfliktens kjerne er en folkeavstemning om uavhengighet som regionale myndigheter gjennomførte 1. oktober, og som spanske sentralmyndigheter erklærte for å være grunnlovsstridig.

Ydmyke

Uansett utfall vil det føre til store protester. Spanske sikkerhetsstyrker kan bli satt inn, og faren for eskalering og voldshandlinger er overhengende, advarer forskere.

– I slike sammenstøt blir folk alltid skadd, noe vi ofte har sett. Og det fins alltid en risiko for at noen også dør, noe som ytterligere vil tilspisse situasjonen, sier seniorforsker Teemu Tammikko ved Utrikespolitiska Institutet i Finland.

Han er usikker på om regjeringen i Madrid vil gjøre alvor av trusselen om å utløse paragraf 155 i grunnloven og frata Catalonia selvstyret.

– Jeg tror ikke at sentralregjeringen vil ydmyke Catalonia. De er heller interessert i å felle Catalonias nåværende regjering og få til et nyvalg. Det holder med en ganske liten avvikling av selvstyret for å få dette til, sier Tammikko.

Frykter eskalering

Stipendiat i Europastudier ved Aarhus Universitet i Danmark, Mark Hau, frykter at krisen vil eskalere dersom den spanske regjeringen utløser paragraf 155.

Hau, som forsker på Catalonia, viser til at regjeringen i regionen er demokratisk valgt og har et flertall av velgerne i ryggen. Dersom den blir tvangsoppløst, vil reaksjonene bli sterke, tror han.

– Den katalanske regjeringen kommer nok til å erklære selvstendighet. Det blir en symbolsk handling, som ikke blir anerkjent av noen andre land, sier Hau.

EU støtter den spanske regjeringen, men vil på ett eller annet tidspunkt måtte komme på banen, ettersom partene selv er ute av stand til å løse konflikten, mener Hau.

Demokratisk problem

– Politisk og demokratisk er det et problem å oppheve selvstyret i en region fordi man er uenig i det som sies og diskuteres der, sier han.

Selv om den spanske regjeringen har loven på sin side, og dermed har juridisk rett til å sette Catalonias selvstyre til side, så kan det få mange følger, mener han.

– Vi kan komme til å se at embetsverket i Catalonia muligens legger ned arbeidet og streiker, fordi de nekter å motta ordre på spansk direkte fra Madrid, sier Hau.

– Det er svært sannsynlig at vi kommer til å se flere generalstreiker, der hundretusenvis av katalanere ganske enkelt legger ned arbeidet, tror han.

Solberg: - Indre spansk anliggende

Norges statsminister Erna Solberg mener at spørsmålet om suverenitet for Catalonia er et indre spansk anliggende.

Solberg er i Brussel for å delta på en samling blant likesinnede partier i paraplyorganisasjonen EPP i forkant av EU-toppmøtet torsdag og fredag.

Til NRK sier Solberg er det er legitimt å kritisere overdreven maktbruk fra det spanske politiet, men at den grunnlovsmessige striden om Catalonias status innen den spanske nasjonen er det opp til Spania selv å håndtere.

På spørsmål om EU, og eventuelt Norge, kan spille noen meklerrolle i denne striden, svarer statsministeren at det kan hun ikke se for seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere