*Nettavisen* Nyheter.

Centcom-sjefen går av

Foto: Scanpix/AP

Etter å ha vært ansvarlig for USAs nasjonale sikkerhet fra Afrikas Horn til Sentral-Asia går admiral Willian Fallon av. Det spekuleres i årsakene.

12.03.08 05:29

Admiral William Fallon går av som USAs øverstkommanderende i Midtøsten og Sentral-Asia. Fallon har vært øverste leder for U.S. Central Command i et drøyt år. Centcom ivaretar amerikanske sikkerhetsinteresser i 25 land fra Afrikas Horn til Sentral-Asia.

En distraksjon
Som årsak til sin avgang oppga Fallon det han kaller uriktige opplysninger om at han skal være uenig i Bush-administrasjonens Iran-politikk.

I en portrettartikkel skrev magasinet Esquire at Fallon hadde avvist press om militære aksjoner mot Iran, som Bush-administrasjonen mener forsøker å utvikle atomvåpen.

I en skriftlig uttalelse sier Fallon at artikkelens «manglende respekt for presidenten» har blitt en distraksjon.

- Den oppfatningen alene gjør det vanskelig for meg å tjene Amerikas interesser der på en effektiv måte, sier Fallon ifølge CNN.

Enige, men litt uenige
USAs forsvarsminister Robert Gates sier han beklager Fallons avgang, men at han også mener det var en riktig beslutning å ta.

- Admiral Fallon kom fram til denne beslutningen helt på egen hånd. Jeg tror han gjorde det rette, selv om jeg ikke mener det er vesentlige forskjeller på hans synspunkter og administrasjonens politikk, sier Gates.

Oppfatningen av at Fallon har vært motstander av militære aksjoner mot Iran kommer fra uttalelser i en senatshøring i 2007, da Fallon sa at USA måtte uttømme alle diplomatiske muligheter med Iran.

Majoritetsleder Harry Reid i Senatet sier Fallons avgang viser at selvstendige synspunkter ikke er velkomne hos Bush-administrasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.