RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lightchaser Photography (Ap)

Charla (57) ble angrepet av en sjimpanse

Sist oppdatert:
Nå har kvinnen fått et nytt ansikt.

For tre måneder siden fikk Charla Nash gjennomført en omfattende ansiktstransplantasjon. Denne uken stilte hun opp for media og viste fram resultatet.

Kvinnen har levd med et slør over ansiktet i to år. Nash’ ansikt ble totalt ødelagt da hun ble angrepet av en sjimpanse i Stamford for to år siden, skriver Boston Herald. Hun mistet synet, nesen, og leppene som følge av angrepet.

- Nå kan jeg smile
Nash forteller i forkant av et intervju på NBCs Today show at hun nå for første gang siden angrepet kan lukte, spise fast føde, samt glede seg over sitt nye ansikt.

- Jeg begynner å kunne føle kjeven og haken min. Og jeg kan bevege munnen og smile. Jeg føler meg fortsatt svak. Men litt etter litt blir jeg sterkere, sier hun.

I mai måned var det et legeteam bestående av 30 kirurger, sykepleiere og anestesiologer ved Brigham and Women's Hospital i Boston, som bygget opp ansiktet til Nash. Operasjonen ble ledet av dr. Bohdan Pomanhac.

Hemmelig donor
Legene tok all ansiktshuden, de underliggende musklene og nervene fra en donor, og plasserte det på 57-åringens ansiktsparti. Operasjonen blir ansett for å være en formidabel suksess.

Identiteten til donoren holdes hemmelig, men det er visse likhetstrekk mellom donor og mottaker. De må blant annet ha samme blodtype og tilsvarende lik farge og struktur i huden. Donoren kan være 20 år yngre eller ti år eldre enn mottakeren.

- Ut fra det vi vet, så ligner hun ikke på sin donor. Hun kommer til å se litt annerledes ut fra det hun gjorde før ulykken, men hun ligner ikke på donoren, sier sjefskirurg Pomahac.

100 kilo tung sjimpanse
Nash ble angrepet av venninnes 100 kilo tung sjimpanse, Travis, i februar 2009. Sjimpansen gikk berserk og rev av nesen, øyelokkene, leppene og hendene til Nash, skriver Daily Mail.

Sjimpansen Travis ble skutt og drept av politiet etter angrepet. Sjimpanseeieren Sandra Herold spekulerte på at sjimpansen forsøkte å beskytte sin eier, og at den ikke gjenkjente Nash, som hadde endret hårfasong.

Eieren døde i fjor av aneurisme (pulsåresvulst), men Nash har saksøkt dødsboet for 50 millioner dollar. I tillegg har hun saksøkt myndigheten for 150 millioner dollar fordi de mislyktes med å avverge angrepet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest