RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Charley herjer Florida

Sist oppdatert:
Orkanen Charley har vokst seg stor og sterk og kommer trolig til å gjøre skade for over 100 milliarder kroner etter at den fredag kveld rammet Florida med rå kraft.

Charley har på tur gjennom Karibien vokst seg til en kategori 4-orkan på en skal som går til fem, og blåser med en styrke på 233 kilometer i timen. USAs nasjonale orkansenter advarer om at uværet kan gjøre enorm skade på bygninger og installasjoner.

To millioner mennesker er bedt om å evakuere i Florida, og guvernør Jeb Bush frykter at orkanen kan ødelegge verdier for over 100 milliarder kroner, melder AP.

Fredag kveld rammet Charley land ved Fort Myers sørøst for Tampa Bay, som er den tettest befolkede regionen på Floridas vestkyst. Ifølge meteorologene kan byen Tampa da bli rammet av en springflo på tre til seks meters høyde. Det vil bety enorme materielle skader i havnebyen med vel 320.000 innbyggere.

Herjet Cuba
Tidligere fredag feide "Charley"over Cuba. I 165 kilometer i timen traff orkanen kysten av øya og folk i området fortalte om store ødeleggelser.

- Det er en katastrofe. Vinduer og dører ble knust, tak løftet av, forteller en tjenestemann i San Antonio de los Baños, en by som ligger like sør for Havana.

Men det var ingen umiddelbare meldinger om tap av menneskeliv, melder NTB-Reuters-AFP.

Årsaken til det er blant annet at cubanerne har gode rutiner for evakuering. Myndighetene evakuerte nærmere 200.000 fastboende og rundt 2.000 utenlandske turister fra den vestlige delen av øya torsdag for å hindre at menneskeliv skulle gå tapt.

Hovedstaden med omegn mottok orkanen i fullt mørke. Myndighetene hadde kuttet strømforsyningene for å hindre elulykker.

Fødselsdagspresang
Vind og regn feide gjennom folketomme gater i byen som har 2 millioner innbyggere. Men "Charley" måtte nøye seg med å leke med trær, søppel og murstein i de tomme gatene. Folk i hovedstaden hadde sørget for å kjøpe vann og mat og komme seg hjem for å sikre vinduer og dører i god tid før "Charley" meldte sin ankomst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere