RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Charley» øker i styrke

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Orkanen «Charley» økte kraftig i styrke da den fredag kveld nærmet seg kysten av Florida. Amerikanske myndigheter har oppgradert orkanen til styrke 4.

I 233 kilometer i timen raste «Charley» mot kysten av Florida. USAs nasjonale orkansenter advarer om at uværet kan gjøre enorm skade på bygninger og installasjoner. Styrke 4 er nest høyeste kategori.

- Indikasjoner tyder på at stormen er enda sterkere enn det vi har regnet med, sier visedirektør Ed Rappaport ved orkansenteret.

Oversvømmelse
Orkanen truer med å piske opp fire-fem meter høye bølger som kan oversvømme lavtliggende områder som Tampa Bay og kystområder sør i Florida.

Nærmere 2 millioner innbyggere er bedt om å flytte seg fra disse områdene og lenger inn i landet, sier en talskvinne for Floridas nødoperasjonssenter.

Tidligere fredag feide "Charley"over Cuba, der den flerret takene av en rekke hus, rev opp trær og forårsaket strømbrudd. Orkanen gjorde likevel mindre skade enn fryktet

Katastrofe
I 165 kilometer i timen traff orkanen kysten av Cuba tidlig fredag. Folk i området fortalte om store ødeleggelser.

- Det er en katastrofe. Vinduer og dører ble knust, tak løftet av, forteller en tjenestemann i San Antonio de los Baños, en by som ligger like sør for Havana.

Men det var ingen umiddelbare meldinger om tap av menneskeliv.

Årsaken til det er blant annet at cubanerne har gode rutiner for evakuering. Myndighetene evakuerte nærmere 200.000 fastboende og rundt 2.000 utenlandske turister fra den vestlige delen av øya torsdag for å hindre at menneskeliv skulle gå tapt.

Hovedstaden med omegn mottok orkanen i fullt mørke. Myndighetene hadde kuttet strømforsyningene for å hindre elulykker.

Fødselsdagspresang
Vind og regn feide gjennom folketomme gater i byen som har 2 millioner innbyggere. Men "Charley" måtte nøye seg med å leke med trær, søppel og murstein i de tomme gatene. Folk i hovedstaden hadde sørget for å kjøpe vann og mat og komme seg hjem for å sikre vinduer og dører i god tid før "Charley" meldte sin ankomst.

Cubas president Fidel Castro, som fylte 78 år fredag, møtte opp på det cubanske værsenteret og diskuterte "Charleys" ferd på en direktesendt fjernsynssending fredag.

Han var glad for at det bare var orkanens ytterpunkt som traff Havana.

- Dette var en fødselsdagspresang fra naturen, en veldig spesiell presang. For en orkan gjør ofte mest skade i en storby, fastslo Castro, kledd som vanlig i sin grønne uniform.

Gir råd på nettet
Orkanen krysset Cuba på det smaleste punktet, og mistet noe av sin kraft da den fortsatte langs kysten mellom forstedene Baracoa og Santa Fe, vest for Havana. Men væreksperter trodde at "Charley" ville gjenvinne styrke og øke i intensitet over delstaten Florida sørøst i USA.

Tampa bys hjemmesider på internett var fredag fulle av råd og vink om hvordan folk kunne forberede seg på uværet. Innbyggerne fikk vite hvor de kunne hente sandsekker og hvordan de best kunne beskytte husene sine mot vannskader ved en oversvømmelse.

Amerikanske myndigheter har bedt alle turister forlate The Keys, en langstrakt gruppe småøyer utenfor sørspissen av Florida. For næringslivet på øyene kan en slik masseflukt midt i den beste turistsesongen bli en økonomisk katastrofe. (©NTB)

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere