RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Chartrer luksusskip til orkanofre

Sist oppdatert:
Fremdeles vet ingen hvor mange liv «Katrina» har krevd fordi hjelpen kom for sent fram. Nå får inntil 7.000 orkanofre tilbud om husly om bord på cruiseskip.

Den amerikanske regjeringen har chartret tre Carnival Cruise Line-skip som til sammen kan ta inntil 7.000 passasjerer - eller orkanofre - om bord.

Skipene Ecstasy, Sensation og Holiday blir tatt ut av sine sedvanlige ruter mandag, og satt inn i myndighetenes tjeneste. Skipene skal, på forespørsel fra det amerikanske nasjonale nødhjelpsrådet, stå til myndighetenes disposisjon i seks måneder.

De kan dermed komme en liten andel av de Katrina-rammede til gode.

I dødens klør
Tusener av forkomne flyktninger ble lørdag løftet i sikkerhet av helikoptre. I sentrum av New Orleans ligger de døde og døende igjen. Mange eldre og andre med skjør helse har bukket under for flere dager uten mat, vann eller medisinsk tilsyn.

Ingen vet hvor mange liv Katrina har kostet. Lik er overalt i de naturkatastrofeherjede områdene; skjult på loft, flytende rundt i den ødelagte byen, sunket sammen over rullestoler, forlatt langs motorveiene. Ifølge AP fortsetter antall dødsfall som følge av orkanen å stige. Levninger etter ofrene blir oppbevart i kjølebiler. Bare i et likhus ved St. Gabriel-fengselet, skal mellom 1000 og 2000 lik være forventet å ankomme de nærmeste dagene.

- Menneskeskapt katastrofe
Samtidig blir overlevende fremdeles hentet fra taktopper og rester av veier rundt om i New Orleans, en gang en festglad musikkby med om lag 480.000 innbyggere. Nå: Et dystert katastrofeområde.

Det overveldende flertallet at dem som har mistet livet i kaoset etter «Katrina», var dem uten ressurser til å flykte, og klart flest var afroamerikanere.

- De første dagene var en naturkatastrofe. De siste fire dagene var menneskeskapt katastrofe, kommenterer Philip Holt (51).

Holt ble reddet ut fra sitt eget hjem lørdag, sammen med partneren og deres tre Chihuahuaer. Siden fredag har over 25.000 innbyggere blitt evakuert.

- Det er folk i leiligheter og hoteller man ikke visste var der, kommenterer brigadegeneral Mark Graham.

Befinner du deg i de orkanrammede områdene, eller kjenner du noen som er der? Skriv til vaktsjef@nettavisen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere