*Nettavisen* Nyheter.

Cheney og Rumsfeld kan bli vitner

USAs visepresident Dick Cheny Foto: Scanpix/REUTERS/Bob Snow

USAs visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld kan bli bedt om å vitne i den europeiske granskingen av de påståtte hemmelige CIA-fengslene.

26.01.06 12:15

Medlemmer av Europaparlamentet som gransker fengslene, sier granskingskomiteen kan komme til å be representanter for amerikanske myndigheter, som visepresident Dick Cheney og Forsvarsminister Donald Rumsfeld om å vitne, melder AP.

«Svært høytstående personer» kan bli bedt om å svare på spørsmål om menneskerettighetsbrudd på europeisk jord, sa visepresident i granskingskommisjonen Sarah Ludford.

- Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skulle invitere Donald Rumsfeld og Dick Cheney. Jeg er sikker på at de vil være svært velkommen og bli lyttet til med stor interesse. Eller utenriksminister Condoleezza Rice, kanskje. Hvorfor ikke?

CIA
Ludford, som er medlem av partiet Liberaldemokratene i Storbritannia, innrømmet imidlertid at Europaparlamentet ikke hadde noe juridisk grunnlag til å stevne de høytstående amerikanerne som vitner, melder AP.

- Jeg er ikke overoptimistisk, men jeg synes heller ikke det er helt urimelig å tenke at de kanskje vil komme og møte oss, sa hun.

Anklagene om at CIA har skjult og forhørt sentrale al-Qaidamedlemmer i tidligere sovjetiske fangeleire i østeuropa ble først offentlig kjent tidlig i november. Menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch sier den har indisier på at CIA transporterte mistenkte terrorister fra Afghanistan til Polen og Romania.

Begge landene har nektet for å være involvert.

Tortur
Komiteen nedsatt av EU-parlamentet har som oppgave å finne ut om CIA, andre amerikanske organer eller andre land har gjennomført kidnappinger, holdt folk fanget hemmelige steder eller torturert fanger i EU-land, eller om de har brukt EU-land til å overføre fanger.

I en foreløpig rapport denne uken kritiserte den sveitsiske senatoren Dick Marty europeiske regjeringer for å ha sett bort fra brudd på menneskrettigheter i kampen mot terror. Han klarte imidlertid ikke å avdekke håndfaste bevis for hemmelige fengsler i Romania eller Polen, slik Human Rights Watch har hevdet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.