RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Chicago-politiet skal granskes av Justisdepartementet

LAQUAN McDONALD går rolig (til høyre) idet politimannen Jason Van Dyke (til venstre) skyter ham 16 ganger. De fleste av skuddene treffer McDonald idet han ligger forsvarsløs i asfalten.
LAQUAN McDONALD går rolig (til høyre) idet politimannen Jason Van Dyke (til venstre) skyter ham 16 ganger. De fleste av skuddene treffer McDonald idet han ligger forsvarsløs i asfalten. (Skjermdump ABC7 Chicago)
Sist oppdatert:
Mistenker at politiet regelmessig bryter loven.

NEW YORK (Nettavisen): Det amerikanske justisdepartementet har åpnet en etterforskning av politiet i Chicago.

Målet er å finne ut om Chicago-politiet har «en praksis eller et mønster av brudd på grunnlovene», sier justisminister Loretta Lynch mandag, ifølge CNN.

Hovedårsaken er drapet av Laquan McDonald, en 17-åring som ble skutt 16 ganger av politimannen Jason Van Dyke i oktober i fjor.

Drapet ble filmet av politiets egne videokamera, som alle politibiler har installert på dashbordet. Likevel gikk det 400 dager før tiltale ble tatt ut mot Van Dyke, etter at journalister hadde tvunget fram en offentliggjøring av videoen gjennom rettsvesenet.

I politirapporten som ble levert etter skytingen, hevder politiet at McDonald gikk til angrep på Van Dyke med kniv, noe videoen tydelig viser at han ikke gjorde. McDonald beveget seg bort fra politimannen og oppførte seg ikke truende i det videoklippet som nå er offentliggjort.

Politiet har fremdeles ikke frigitt lydfilen som hører til denne videoen. Politiet har heller ikke frigitt videobildene fra de sju andre bilene som var på åstedet.

I tillegg hevdes det at politiet fjernet videobildene fra overvåkningskameraet til en nærliggende Burger King.

Laquan McDonald-saken er ikke den eneste kontroversielle saken som omfatter Chicago-politiet. Flere andre av de 19 politidrapene som har skjedd i den amerikanske storbyen det siste året, ser mistenkelige ut, ifølge The Daily Beast.

Som om ikke dette er nok, hevder Lorenzo Davis, som etter 23 år i Chicago-politiet begynte å jobbe for den såkalt uavhengige politigranskingskommisjonen IPRA, at han fikk sparken fra IPRA fordi han nektet å forandre rapportene sine da han konkluderte med at politiet i tre tilfeller som involverte skyting hadde opptrådt ukorrekt.

På toppen av alt dette finnes det ifølge The Guardian et «hemmeligavhørsbygg» kalt Homan Square, hvor politiet i Chicago i løpet av det siste tiåret har innbrakt over 3500 personer, hvorav bare tre av disse 3500 har hatt dokumenterte besøk av en advokat.

Politiet i Chicago avviserat dette bygget er hemmelig, at det er et avhørsbygg og at det ikke gis tilgang til advokathjelp. Politiet nekter utover dette å kommentere saken.

The Guardian har imidlertid fått tilgang til dokumenter som viser at 3540 mennesker som ble arrestert og brakt til Homan Square mellom september 2004 og juni 2015 ble tiltalt for lovbrudd som narkotikabesittelse, offentlig urinering og kjøring uten sikkerhetsbelte.

Dokumentene fikk avisen først etter å ha tatt ut søksmål mot Chicago-politiet for brudd på informasjonsloven «The Freedom of Information Act». Dette er samme metode som andre journalister brukte for å få frigitt videoen av Laquan McDonald-drapet.

Blant de 3540 menneskene er det selvfølgelig 3540 forskjellige historier, pluss politiets versjon av dem.

En 42-åring hevder overfor avisen at han ble bortført av maskerte politimenn, bundet, anholdt på grunnlag av falske beskyldninger og ikke gitt mat eller vann eller kontakt med omverdenen.

Ettersom politiet ikke vil kommentere saken, står hans påstander foreløpig uimotsagt.

Tre personer har nå gått til sak mot Chicago by og politietaten. De hevder å ha blitt fysisk og psykisk misbrukt i Homan Square.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere