*Nettavisen* Nyheter.

Chicagos borgermester Rahm Emanuel sier unnskyld

POLITIET arresterer Lamon Reccord under demonstrasjonene mot borgermester Rahm Emmanuel og statsadvokat Anita Alvarez. Reccord ble raskt frigitt, ettersom andre demonstranter blokkerte veien for politiet som skulle frakte ham bort. Foto: Charles Rex Arbogast (AP / NTB scanpix)

Flere hundre demonstranter krever likevel borgermesterens avgang etter politiskandalen.

NEW YORK (Nettavisen): Byen Chicago er i en kritisk fase etter at innbyggernes raseri mot politiet for alvor eksploderte da videoen av politiskytingen av Laquan McDonald ble offentliggjort.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Videoen viste at politimannen Jason Van Dyke regelretthenrettet McDonald. Van Dyke er nå siktet for drap, men det tok politiet 400 dager å komme til den beslutningen, til tross for at man satt på videoopptaket hele tiden.

Mye tyder også på at politiet forsøkte å dekke over drapet ved å forfalske rapporten som ble levert inn og fjerne videobevis fra en nærliggende Burger King.

Politiets video av drapet ble først frigitt etter at media hadde vunnet fram med en rettssak mot byen, under støtte av informasjonslovgivningen i USA.

Mange mener at politiet fremdeles skjuler viktig informasjon.

- Jeg tar ansvar for det som skjedde, for det skjedde under min vakt. Hvis vi skal fikse dette, vil jeg at dere skal forstå at dette er mitt ansvar. Det første skrittet på veien til å lege skadene, er mitt: Jeg ber om unnskyldning, sa borgermester Rahm Emanuel onsdag.

Han er under hardt press fordi det tok 400 dager å frigjøre videoen og ta ut siktelse mot Van Dyke. I mellomtiden betalte byen Chicago ut millionerstatning til Laquan McDonalds familie – en merkelig beslutning dersom Emanuel ikke hadde sett videoopptaket selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEMONSTRANTER i Chicago sentrum viser sin avsky for borgermester Rahm Emanuel onsdag. Foto: Kiichiro Sato (AP / NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

UNNSKYLDNINGEN fra Rahm Emanuel kom onsdag. Den kom nok for sent til å blidgjøre innbyggerne. trust in the police. Foto: Paul Beaty (AP / NTB scanpix)

Denne hendelsen er dessverre ikke den eneste som har bidratt til at innbyggerne i Chicago er rasende på lederne i den amerikanske storbyen. Flere andre politidrap virker mistenksomme, det hevdes at en internettforskerfikk sparken fordi han ikke ville forfalske tre rapporter som konkluderte med klanderverdig opptreden av politiet og på toppen av dette skal politiet i Chicago i årevis ha begått juridiske og kanskje fysisk mishandling av innbyggerne i et «hemmelig avhørsbygg».

Justisdepartementet i USA har nå bestemt seg for å granskepolitivesenet i Chicago.

Innbyggerne ønsker imidlertid handling nå, i form av borgermester Rahm Emanuels avgang.

Flere hundre demonstranter sørget onsdag for at en av byens travleste gater måtte stenges, mens det ble ropt «16 skudd og en tildekking» med referanse til de 16 skuddene som Jason Van Dyke skjøt i Laquan McDonald og den tilsynelatende bevisste tildekkingen av denne henrettelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.