Gå til sidens hovedinnhold

Chiquita terror-saksøkt

Banan-produsenten Chiquita er saksøkt for kontakt med paramilitære i Colombia.

Den amerikanske banan-produsenten Chiquita Brands er trukket for retten i en av de største terrorsøksmålene noensinne. De er saksøkt av etterlatte etter kolombianere drept av en paramilitær gruppe. Chiquita erkjenner at de har betalt penger til den paramilitære gruppen, men sier det var for å beskytte de ansattes liv.

Ciquita sier de har betalt rundt 10 250 000 til gruppen United Self Defence Forces of Colombia (EUC) til gjengjeld for «beskyttelse» av sine arbeidere, melder BBC.

AUC står på USAs terrorlister, og Chiquita har gått med på å betale 150 millioner dollar for å avverge en granskning fra Justisdepartementet.

Chiquita har drevet i bananbransjen siden 1870-tallet og er blant de aller største bananprodusentene.

De siste 40 årene har Colombia vært herjet av en konflikt som har involvert AUC, Farc (Revolutionary Armed Forces of Colombia) og flere andre grupper. Tusenvis av kolombianere har mistet livet i konflikten.

Chiquita blir nå saksøkt av de etterlatte etter 144 mennesker som ble drept av enten AUC eller Farc.

- Denne saken er en milepæl og kan være den største terrorsaken i historien, sier Terry Collingsworth, leder for de etterlattes advokatteam.

Når Chiqita blir trukket for retten for hundrevis, kanskje tusenvis av drap, kan det bli kroken på døra for det tradisjonsrike selskapet. Den kolombianske delen av selskapet ble solgt for en tid tilbake.

-Selskapet måtte betale penger til paramilitære grupper på både høyre- og venstresiden for å beskytte de ansattes liv, sier Mike Mitchell, en talsmann for Chiquita.

- Påstander om at betalingene ble utført med noen annen hensikt er fullstendig usanne, sier han ifølge BBC.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus