RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Chirac foreslår krisemøte

Sist oppdatert:
Frankrikes president Jacques Chirac foreslår et krisemøte for å løse problemene EU står overfor.

Da EU-toppmøtet i Brussel åpnet torsdag sa Chirac at EU må tenke gjennom hvordan de igjen skal komme i takt med sine borgere.

- Frankrike støtter ideen om en ekstraordinært møte med statslederne for å diskutere de fundamentale spørsmålene om unionens framtida, sa Chirac ifølge nyhetsbyrået AP.

En pessimistisk stemning preget starten på EU-ledernes toppmøte torsdag.

Få levner topplederne en sjanse til å samle seg etter problemene som ble utløst av Frankrikes og Nederlands nei i folkeavstemmingene til EU-grunnloven.

- Enige om utsettelse
Den irske utenriksministeren Dermot Ahern sa at lederne for alle EU-landene har uttrykt enighe om behovet for å utsette ratifiseringen av EUs nye grunnlov.

Ahern sa at EU-lederne under middagen torsdag kveld kom fram til et «sammenfallende syn» om at fristen satt til november 2006, bør utsettes.

EU splittet
Spania har foreslått å utsette fristen for EU-landenes ratifisering av den nye grunnloven med ett år, til 2007.

Tysklands Gerhard Schröeder har imidleritd sagt at ratifiseringen bør fortsette, et syn som har blitt støttet av Frankrike og Polen.

Danmark, Portugal og Tsjekkia kam imidlertid følge Storbritannias eksempel og fryse planene for folkeavstemming om grunnloven.

EU-grunnloven:
Så langt er grunnloven ratifisert av Østerrike, Hellas, Italia, Latvia, Litauen, Slovakia, Slovenia, Spania og Ungarn. Blant disse landene har bare Spania avgjort saken ved folkeavstemning.

Den tyske nasjonalforsamlingen har ratifisert EU-grunnloven, men vedtaket er anket til forfatningsdomstolen.

Innbyggerne i Frankrike og Nederland har stemt nei til grunnloven i folkeavstemming.

- Vi kan ikke bare fortsette som om ingenting har hendt. Det er umulig å legge ut en traktat for folkeavstemming, om det ikke er noen traktat å stemme om, mener den danske statsministeren, Anders Fogh Rasmussen.

Tror ikke på budsjettavtale
Også uenigheter om EUs langtidsbudsjett for 2007 til 2013 har skapt problemer de siste dagene. Samtaler mellom den britiske statsministeren Tony Blair og Chirac i forkant av toppmøtet klarte ikke å løse floken.

- Jeg tror ikke det blir en avtale om budsjettet. Uenighetene er for store, sa den svenske statsministeren, Gøran Persson da toppmøtet tok til.

Også Luxembourgs utenriksminister påpekte at møtet som fortsetter fredag var unionens vanskeligste noensinne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere