*Nettavisen* Nyheter.

Chirac og Schröder avviser USA-forslag

- Det amerikanske resolusjonsforslaget om Irak går ikke langt nok i å overføre autoritet til et irakisk styre, sier Frankrikes president Jacques Chirac. Gerhard Schröder er enig.

04.09.03 21:10

På et toppmøte med den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder i Dresden torsdag sa Chirac at forslaget som nå sirkulerer i FN-kretser, fortsatt er langt fra den franske prioriteringen om å overføre autoritet til en irakisk regjering. Det melder NTB-Reuters-AFP.

USAs utenriksminister Colin Powell har orientert Tyskland og Frankrike om USAs politiske snuoperasjon om Irak, men Tyskland eller Frankrike synes fortsatt ikke at FN ikke får en tilstrekkelig sentral rolle, selv om USA åpner for å utvide FNs mandat.

Klikk på bildet for å forstørre.

"Ikke nok bevegelse"

Schröder sa at det har vært bevegelse i den amerikanske posisjonen, men ennå ikke nok.

Forslaget som USA vil legge fram for Sikkerhetsrådet, har som formål å be flere land bidra med militære styrker og penger til den amerikanske okkupasjonen av Irak.

Vil hjelpe til

Både Chirac og Schröder er enige om at FN må spille en ledende rolle i den politiske prosessen i Irak etter krigen.

De to sier at selv om de var imot den amerikanskledede krigen i Irak, er tiden kommet for å bidra til å gjøre landet stabilt og demokratisk.

- Et slikt perspektiv kan bare utvikles om FN overtar ansvaret for den politiske prosessen og dersom et irakisk styre installeres, sa Schröder.

Rumsfeld til Irak

Samtidig kom USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld på et uventet besøk til Bagdad torsdag for å drøfte situasjonen i landet med amerikanske militære ledere.

Besøket er Rumsfelds andre i Irak. Det finner sted på et tidspunkt da USA blir stadig mer bekymret for den økende irakiske motstanden og det stigende antallet amerikanske falne.

Rumsfeld hilste på amerikanske soldater på flyplassen i Bagdad, der han senere møter den amerikanske administratoren Paul Bremer og øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.