Gå til sidens hovedinnhold

Chirac stolt over karrieren

Jacques Chirac gir seg etter 40 år i politikken.

Etter mer enn fire tiår som politiker, og 12 år som president, trekker 74-årige Chirac seg nå ut av offentligheten.

TV 2 sumo: Stiller ikke til gjenvalg

Ingen overraskelse
I en svært personlig tale til nasjonen, avslørte Chirac at han ikke vil fortsette en tredje periode som president.

- Å tjene Frankrike og å tjene freden har vært en livslang oppgave for meg, sa Chirac i en direktesendt tv-tale søndag kveld.

- Jeg er stolt over hva jeg har fått til, sa han i den ti-minutter lange talen.

At Chirac vil trekke seg, kommer ikke som noen overraskelse. Det har lenge vært ansett som svært usannsynlig at han vil forsøke å vinne en tredje periode i Elyséepalasset.

Gikk imot Chirac
I tillegg til Chiracs alder og helse, er opptøyene i Paris-forstedene, samt innenriksminister Nicolas Sarkozys maktovertakelse av Chiracs eget parti UMP, er andre faktorer som i praksis sperret veien for gjenvalg.

Chirac gikk på en smell da de franske velgerne sa nei til EUs grunnlovstraktat i mai 2005, stikk i strid med Chiracs ønske og råd.

Chirac begynte sin politiske karriere i 1962 som rådgiver for daværende statsminister Georges Pompidou. Han har siden da vært president over to perioder, og var også borgermester i Paris i 18 år.

Gjorde militærtjeneste frivillig
Chirac vil trolig best bli husket for sin innbitte motstand mot USAs invasjon av Irak. Han var også den første franske lederen som har innrømmet Frankrikes rolle av jødeutryddingen under Den andre verdenskrig. Chirac gjorde også militærtjeneste frivillig.

Det er nå knyttet spenning til hvorvidt Chirac vil benytte sin posisjon og innflytelse til å påvirke den pågående valgkampen.

Det er sannsynlig at Nicolas Sarkozy, Segolene Royal eller Francois Bayrou vil bli Chiracs etterfølger. Hvis Royal vinner blir hun Frankrikes første kvinnelige president.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre