RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Chirac støtter hijab-forbud

Frankrikes president Jacques Chirac støtter forslaget om et forbud mot å bruke religiøse hodeplagg på skolen.

- Jeg mener at å bruke klær eller symboler som er iøynefallende uttrykk for religiøs overbevisning bør forbys i skolen, sa Chirac i en fjernsynstale onsdag ifølge NTB-Reuters-AFP.

- Skolen er et sted der man lærer, og der morgendagens borgere formes. Skolen må stå for republikkens idealer om likhet for alle. Våre statlige skoler skal være sekulære, sa Chirac, som understreket at Frankrike er en ikke-religiøs stat.

Ventet
Det var ventet at Chirac ville støtte forslagene i forrige ukes rapport fra en ekspertkommisjon, den såkalte Stasi-kommisjonen, som har gransket forholdet mellom kirke og stat i Frankrike og som har foreslått et forbud mot bruk av iøynefallende religiøse symboler i skolen. I talen ba presidenten parlamentet om å vedta den nye loven innen det nye skoleåret starter i september 2004.

Forbudet vil også gjelde jødiske kippah-kalotter og kristne krusifikser, mens diskrete medaljonger og andre symboler som bæres mer skjult, fortsatt skal være tillatt. Likevel har religiøse ledere reagert sterkt på det de mener er diskriminering av troende og et hinder for økt forståelse mellom tilhengere av ulike religioner.

Avviste fridager
Chirac avviste imidlertid et annet omstridt forslag om at den jødiske høytiden yom kippur og islamske id al-fitr skal feires med årlige fridager i de franske skolene.

Kommisjonens forslag har ifølge nyhetsbyrået AFP vakt harme innad i den franske sentrum-høyreregjeringen.

Enkelte medlemmer av regjeringen har fra før av vansker med å fordøye forslaget om å avskaffe første pinsedag som offentlig fridag, for å skaffe mer penger til eldreomsorg. Statsminister Jean-Pierre Raffarin sa tidligere denne uken at han «ærlig talt er overrasket» over forslaget om forbud mot bruk av kippah og det islamske hodetørkleet hijab.

Bredt
Stasi-kommisjonen har rådført seg med et bredt tverrsnitt av Frankrikes lærere, religiøse ledere, sosiologer og politikere. Selv om innholdet i rapporten er svært bredt anlagt, har mesteparten av interessen knyttet seg til spørsmålet om forbud eller ikke mot hijab på skolene i landet, som har flere muslimer blant sine innbyggere enn noe annet EU-land.

Mange tror et hijab-forbud vil oppfattes som dypt krenkende av et flertall av Frankrikes fem millioner muslimer. I befolkningen som helhet, uten hensyn til religiøs eller politisk overbevisning, sier 57 prosent ja og 41 prosent nei til forbudet Stasis kommisjon har foreslått.

- Uaktuelt
Den norske stiftelsen Human Rights Service ønsker et lignende forbud i Norge, men så langt har HRS møtt kraftig motbør. Utdanningsminister Kristin Clemet sa tirsdag til NTB at et slikt forbud overhodet ikke er aktuelt i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere