RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Chiracs nye redningsmann

President Jacques Chirac kjører fram Nicolas Sarkozy som den franske regjeringens nye redningsmann, som ny finansminister.

Den ærgjerrige Sarkozy (49) får dermed oppgaven med å drive gjennom regjeringens reformpakke.

Sarkozy som uten tvil er regjeringens mest populære minister, blir flyttet fra innenriksdepartementet, som nå overtas av tidligere utenriksminister Dominique de Villepin. Han etterfølges som utenriksminister av EU-kommissær Michel Barnier, kjent som en av de mest Europavennlige i Chiracs gaullistparti.

Sarkozy, som er sønn av en ungarsk innvandrer, havner på en ren uriaspost, og kan få bruk for alle sine politiske evner når den økonomiske reformpakken skal kjøres gjennom. Han forblir regjeringens sterke "nummer to" under den upopulære statsminister Jean-Pierre Raffarin.

Lang fartstid

Sarkozy har lang politisk fartstid, og økonomi er ikke noe ukjent felt for mannen med klare presidentdrømmer. Sarkozy var budsjettminister i perioden 1993-95, men nå får han i tillegg til den rene finanspolitikken også kastet i fanget en arbeidsledighet på 9,6 prosent.

Den nye finansministeren må arbeide videre med et underskudd på statsbudsjettet som får EU-byråkratene i Brussel til å fortvile.

I tillegg vil Sarkozy få et gammelmodig pensjonssystem å hanskes med, og Frankrike kommer ikke unna høyere pensjonsalder og mindre pensjon. Men hvordan dette skal ordnes i praktisk politikk, vil bli Sarkozys store hodepine.

Garvet diplomat

De fleste observatører mente de Villepin ville fortsette som utenriksminister, der han de siste par år har satt seg i respekt, ikke minst gjennom sin håndtering av Irak-krisen i FNs sikkerhetsråd.

Men president Chirac som har et godt forhold til de Villepin, valgte å sette den garvede diplomaten inn som innenriksminister og la Barnier (53) overta utenriksdepartementet.

Det er på feltene økonomi, helse og velferd de store utskiftningene har skjedd, og det er her slaget vil stå. Forsvarsdepartementet har ikke skapt bølger, og Michele Alliot-Marie fortsetter som en av de få kvinnelige forsvarsministere i Europa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere