RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Christiana anker til høyesterett

FRISTADEN: Christiania er ikke så lugubert som mange tror.
FRISTADEN: Christiania er ikke så lugubert som mange tror. Foto: Stig Nygaard (Flickr/Creative commons)
Sist oppdatert:
Fristaden nekter å dø.

Beboerne i den københavnske landsbyen Christiania, de såkalte christianittene, tapte tirsdag rettsaken mot Slots- og Ejendomsstyrelsen. Dommen gir den danske stat full råderett over området, og dermed mister de vel 700 beboerne bruksretten til boligene i fristaden.

Skal jevnes med jorden
Regjeringen har åpent gått ut med sin plan for området: Jevne bygningene med jorden, og opprette nye boligblokker på stedet.

Christianittene anker nå den danske landsrettens avgjørelse til høyesteretten. Beslutningen ble fattet på et fellesmøte i Christiania tirsdag kveld.

- Vi har lov til å spille i andre omgang i denne kampen, sier talspersonen for beboerne, Mette Prag, til DR Nyheder.

Vil «bygge, bo og ha det sjovt»
Christianittene ønsker en politisk løsning, og er villige til å trekke anken dersom politikerne fortsatt lar innbyggerne i fristaden «bo, bygge og have det sjovt sammen».

Det var innbyggerne i fristaden som anla saken mot Slots- og Ejendomsstyrelsen i utgangspunktet etter at bruksretten på boligene i Christiana ble oppsagt i 2004 med et varsel på 18 måneder. Denne avgjørelsen var et ledd i den såkalte normaliseringen av bydelen, som det danske folketinget har vedtatt ved lov.

Fristaden Christiania oppsto i 1971 etter at husokkupenater brøt seg inn i en nedlagte festningen på stedet for å etablere en lekeplass til sine barn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere