Gå til sidens hovedinnhold

- CIA feilinformerte om Ansar

Kilder i tysk etterretning mener CIAs opplysninger om et mulig terror-attentat i Hamburg var uriktige. Ansar al-Islam ble utpekt som syndebukker.

Etter det TV 2 Nettavisen får opplyst fra kilder i den tyske etterretningen er de overbevist om at CIA-informasjonen er feil, og de frykter at den kan være plantet av amerikanske myndigheter.

Tysk politi har startet etterforskning etter terroralarmen ved sykehuset i Hamburg 30. desember. Det ble ikke funnet noe ved sykehuset som bekrefter at terroralarmen var ekte.

Også det tyske politiet, som mottok terrortipset fra CIA, tviler på om terroralarmen var reell.

Kan være falsk
- Vi har ikke funnet bevis på at terroralarmen var ekte, men heller ikke det motsatte, sier betjent Vahldiecker ved Landesamt für Verfassungsschutz i Hamburg til TV 2 Nettavisen.

- Det er selvsagt mulig den var falsk, men det vet vi ikke med sikkerhet ennå.

Vahldiecker bekrefter at de fikk informasjonen om det forestående terrorangrepet fra amerikanske kilder, men tror ikke CIA plantet informasjonen med vilje.

- Det er mulig de kan ha gitt oss feil informasjon, men det er usannsynlig at de gjorde det med vilje, sier Vahldiecker.

Denne oppfatningen deles imidlertid ikke av tysk etterretning. De er overrasket både over hvordan saken er blitt håndtert, og de store presselekkasjene i saken.

Tipset fullt av feil
Bare få timer etter at CIA hadde gitt terrortipset til tysk politi, var saken omtalt i Der Speigel Online. Ansar al-Islam ble utpekt som hovedmistenkte.

I tillegg påpeker kilder i tysk etterretning at terrortipset som ble levert til Verfassungsschutz i Hamburg inneholdt en rekke faktiske feil.

Etter det TV 2 Nettavisen får opplyst fra kilder i norsk etterretning ble også norske myndigheter varslet om terror-alarmen i Hamburg, på bakgrunn av mulla Krekars tidligere lederrolle i organisasjonen - samt hans aktivitet på internett.

Økokrim varslet
Assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad sa om kvelden lillenyttårsaften til Aftenposten at han ikke ville bekrefte eller avkrefte om norsk politi hadde fått noen henvendelse i forbindelse med terror-alarmen i Hamburg.

Grimstad bekreftet at Økokrim samarbeidet med flere andre lands politimyndigheter, men han ville ikke kommentere hvilke.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til var nettopp terror-alarmen i Hamburg en av de utløsende årsakene til at mulla Krekar ble pågrepet fredag 3. januar. Politiet fryktet at han iverksatte selvmords-aksjoner over internett.

Ikke overrasket
- Jeg er ikke overrasket over disse opplysningene. Jeg har hele tiden hevdet at terror-alarmen i Hamburg var den utløsende årsaken til at Økokrim pågrep Krekar. Hvorfor skulle ellers Økokrim gå til pågripelse på dette tidspunktet, lang tid etter at siktelsen ble tatt ut den 30. oktober, sier advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Han ønsker å legge fram TV 2 Nettavisens opplysninger for lagmannsretten.

- Dette er viktig for oss. Det viser hvilket spill norske myndigheter er utsatt for i denne saken, framholder Meling.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus