NEW YORK (Nettavisen): I mai i fjor skrev den amerikanske avisen The New York Times i en artikkel at «kinesiske myndigheter systematisk har demontert CIAs spionoperasjoner i landet siden 2010, gjennom å drepe eller fengsle over et dusin kilder i løpet av to år og forkrøple innsamlingen av etterretning der i årevis etterpå».

Avisen skrev at enkelte i amerikansk etterretning mistenkte at en muldvarp i CIA hadde bedratt USA, mens andre trodde problemene skyldtes at kineserne hadde hacket seg inn i det systemet som CIA benytter til å kommunisere med sine folk i utlandet.

Mistet 18-20 kilder

Ingen visste med sikkerhet hvordan kineserne kunne vite så mye om hva amerikanerne foretok seg i Kina. Fra slutten av 2010 til utgangen av 2012 ble minst et dusin av CIAs kilder i landet drept.

Den ene ble skutt foran sine kolleger utenfor et offentlig bygg, for å skremme andre fra å samarbeide med CIA, opplyste The New York Times.

Rundt et halvt dusin andre amerikanske kilder i Kina ble fengslet.

Amerikansk etterretning betraktet dette som et like stort slag for USA som det stormakten opplevde under forræderiene til den tidligere CIA-analytikeren Aldrich Ames og den tidligere FBI-agenten Robert Hanssen, som begge ga informasjon til Moskva.

Dette fikk CIA og FBI til å gå sammen om å starte operasjon «Honey Badger», som gjennom å analysere alle operasjoner som hadde blitt gjennomført i Beijing håpte å avdekke hvordan kineserne hadde klart å ruinere deres etterretning der.

53-åring arrestert i New York

Fem år er gått siden operasjon «Honey Badger» startet. Mandag ble en tidligere CIA-agent anholdt da han landet på Kennedy Airport i New York.

The New York Times skriver at amerikansk etterretning er overrasket over at Jerry Chun Shing Lee valgte å returnere til USA etter at han de siste årene har bodd i Hong Kong, hvor han har jobbet for et auksjonshus.

53-åringen er mistenkt for å ha overlevert hemmeligstemplet informasjon til kinesiske myndigheter.

Da han returnerte til USA i 2012 gjennomsøkte FBI-agenter hans bagasje på hotellrom i Hawaii og Virginia og fant to små bøker med håndskrevne notater som inneholdt hemmeligstemplet informasjon. Der sto det detaljerte beskrivelser av møter mellom CIA-informanter og undercover-agenter, samt deres ekte navn og telefonnumre.

Mr. Lee tjenestegjorde i det amerikanske forsvaret fra 1982 til 1986 og begynte i CIA i 1994. Han tjenestegjorde blant annet i Kina under sin tid i CIA. Ifølge The Times sier de som kjente ham at han forlot byrået fordi han var misfornøyd med at karrieren hans ikke hadde utviklet seg der.

Avhørt tidligere

FBI lokket den tidligere CIA-agenten tilbake til USA i 2012 for å gjennomføre intervjuer eller avhør med ham under påskudd av at han var aktuell for arbeid for dem. Han ble intervjuet fem ganger i mai og juni i 2013. Etter dette returnerte han til Hong Kong.

Det er uvisst hvorfor han ikke ble arrestert den gang.

Tiltalen mot Mr. Lee, som The New York Times har publisert, gjelder å «ha uautorisert besittelse av bøker som inneholdt dokumenter og notater relevant for nasjonalt forsvar. Lee beholdt bevisst de to bøkene og lot være å levere materialet til en offentlig myndighetsperson som hadde krav på å få dem».

To andre amerikanere ble imidlertid arrestert i fjor.

En 60-åring som tidligere jobbet for CIA er siktet for å ha gitt Kina hemmeligstemplet informasjon og å lyve til amerikanske myndigheter, mens en kvinne som jobbet for Utenriksdepartementet i mange [r er anklaget for å ha løyet om sine kontakter med Kina. Ifølge tiltalen mot henne skal hun ha mottatt penger og dyre gaver fra Kina.

USAs president Donald Trump har tvitret mye om Kina de siste par årene, men ikke om temaet spionasje. I desember 2016 anklaget han Kina for å stjele en drone fra sjøforsvaret i internasjonalt farvann. Ofte har postene handlet om Nord-Korea eller om handelsavtalen mellom USA og Kina.

I november i fjor, etter at Trump var på statsbesøk der, skrev Trump på Twitter at «The New York Times misliker at han har utviklet et godt forhold til verdensledere som Xi Jinping, Kinas president».