RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

CIA-sjefen går av

Sist oppdatert:
Hardt pressede George Tenet trakk seg torsdag fra stillingen som sjef for CIA.

Det kunngjorde president George W. Bush torsdag ettermiddag.

Tenet trekker seg fra jobben som toppsjef i CIA av personlige årsaker, sa president Bush. Tenet slutter i midten av juli, og blir erstattet av organisasjonens visedirektør John McLaughlin.

Kritisert
De siste månedene har Tenet og etterretningsorganisasjonen CIA måttet tåle sterk kritikk fra flere hold.

I mai ble Tenet rammet av en hemmeligstemplet rapport som hevder at CIA skjuler irakiske fanger overfor for utsendinger fra Det internasjonale Røde Kors.

Under Tenets lederskap fikk CIA også hard kritikk fra panelet som gransket terroraksjonene 11. september 2001. Ifølge panlet gjorde ikke CIA nok for å stanse angrepene.

Savnet av Bush
I februar gikk sikkerhetsrådgiverRichard Perle ut og krevde at sjefene for både CIA og USAs militære etterretningstjeneste må gå av, fordi de har ansvar for rapportene om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

Bush kunngjorde Tenets avgang like før han forlot Det hvite hus for å reise til Italia og Frankrike for å markere 60-årsjubileumet for D-dagen.

- Tenet har gjort en utmerket jobb for det amerikanske folk, og han har vært en sterkt og egnet leder i CIA, uttalte Bush og la til:

- Han har vært en sterk leder i krigen mot terror, og jeg kommer til å savne ham.

Utnevnt av Clinton
51 år gamle Tenet ble ifølge NTB utnevnt til CIA-direktør av president Bill Clinton i juli 1997 og beholdt jobben under president Bush til tross for at han fra tid til annen måtte tåle hard kritikk fra Det hvite hus.

Tenet er født og oppvokst i Queens, New York, og har greske aner. Han er gift og har en sønn og har studert statsvitenskap ved Georgetown-universitetet i Washington og Columbia-universitetet i New York.

Tenet har også vært brukt som mekler i konflikten mellom israelere og palestinere, uten at det etterlot varige spor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere