Clark opp i ryggen på Dean

Tidligere Nato-sjef Wesley Clark seiler opp i ryggen på Howard Dean i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat ved høstens valg. Eksgeneralen scorer på sin militære bakgrunn og stødige framtoning.

08.01.04 10:12

Ganske uventet viser en fersk måling amerikanske Gallup har gjort for USA Today og CNN at Clark nå bare har fire prosentpoeng lavere oppslutning enn Howard Dean. Feilmarginen i målingen gjør at de to kandidatene i praksis kan ligge likt, skriver USA Today.

Målingen gir Howard Dean, tidligere guvernør i Vermont, en oppslutning på 24 prosent, mens 20 prosent sier de støtter Clark som demokratenes presidentkandidat. For bare tre uker siden ledet Dean med 31 prosent mot Clarks 10.

Dean leder fortsatt
Clark inntok også andreplassen i en lokalmåling som ble offentliggjort i New Hampshire onsdag, foran senator John Kerry. I de fleste meningsmålingene fra stater som avholder sine primærvalg allerede denne måneden, leder Howard Dean imidlertid fortsatt.

Stuart Rothenberg, redaktør i politisk uavhengige Rothenberg Political Report, sier de skiftende tallene gjenspeiler velgernes tendens til å endre måten de vurderer kandidatene på etter hvert som de første primærvalgene nærmer seg.

- Dean fikk et oppsving fra demokratiske krigsmotstandere, men nå er det hele partiet som skal si sin mening, og vurdere Deans bedrifter mot Clarks.

- Feilvurdering
Politisk forsker Larry Sabato ved University of Virginia er skeptisk til Clarks voksende oppslutning nasjonalt. Han mener Deans fallende oppslunting er et resultat av angrepene som er rettet mot ham.

- Han har prøvd å heve seg over kranglingen, men det kan ha vært en strategisk feilvurdering. Beskyldninger som ikke besvares, oppfattes som om de blir akseptert – og de øvrige kandidatene har hamret kraftig løs på ham.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.