*Nettavisen* Nyheter.

Clemet venter voldsomme reaksjoner

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

VICTORIA TERRASSE (TV 2 Nettavisen) Utdanningsminister Kristin Clemet (H) sier at skolene må være forberedt på å møte elever i stor sorg. Hun oppfordrer alle skolene til å holde minnestunder.

02.01.05 17:07

Departementet er nå i full gang med å kontakte skoler som starter skolen etter jule- og nyttårsfeiringen allerede i morgen. Det gjelder blant annet skoler i nordligste fylkene og et av Agderfylkene.

- Vi forsøker å komme i kontakt med skolene for å forsikre oss om at de er forberedt. Svært mange skoler og kommuner har forberedt seg, og noen har kunnskap om hvem som er savnet. Men dersom noen ikke har startet forberedelser, vil jeg si at de må starte umiddelbart, er Kristin Clemets klare beskjed.

Hun ber også skolene om å holde minnestunder.

- Dette er en sak mange barn er opptatt av. De ønsker både å gi uttrykk for det de føler av sorg og smerte, og at de ønsker å hjelpe. Det er naturlig å markere dette, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Tusenvis berørt
Mandag går politiet ut med en foreløpig liste over omkomne og savnede nordmenn. Clemet tror mange tallet på norske barn som er rammet av katastrofen direkte eller indirekte er svært høyt.

- Jeg tror vi all vil se at denne katastrofen vil rykke mye nærmere når listen blir presentert. Det skal nesten godt gjøres at noen lokalsamfunn skånes, sier hun.

Clemet er spesielt opptatt av at skolene som åpner før listen er kjent, er forberedt på reaksjonene som kan komme blant elevene. Utdannings- og forskningsdepartementet har allerede sendt ut et skriv til skolene med råd om hva de kan gjøre. Søndag sendte departementet ut en ny og mer omfattende liste med råd.

Tomme pulter
Samtidig ber utdanningsministeren skolene om at de ikke får panikk hvis de opplever at noen pulter står tomme.

-Det er normalt at et par tusen barn er borte fra skolene hver dag. Noen foreldre strekker ferien litt lenger, noen foreldre gir beskjed, noen gjør det ikke. En tom pult må ikke få redselen til å vokse umiddelbart, men det er viktig at skolene får beskjed om hva som eventuelt har skjedd, sier hun.

Kristin Clemet oppfordrer foreldre til å ta kontakt med skolene dersom de vet noe som kan være av betydning for skolen.

- Det kan hende de vet noe som er nyttig å vite; at en elev har mistet noen eller savner noen, eller at han eller hun ikke kommer på grunn av en forkjølelse, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag