*Nettavisen* Nyheter.

Clinton og Obama i handelskrangel

Foto: Scanpix/Reuters

En 14 år gammel handelsavtale kan avgjøre tvekampen mellom Clinton og Obama.

04.03.08 07:44

(NA24-KOMMENTAR): I dag, tirsdag, kan det bli avgjort hvem som blir demokratenes presidentkandidat i USA. Fire delstater avholder primærvalg. Texas og Ohio er de viktigste, og med mindre Hillary Clinton vinner minst én av disse to, tror mange observatører at hun trekker seg.

Den mest brennbare saken de siste dagene har til manges overraskelse vært en 14 år gammels handelsavtale – North American Free Trade Agreement, eller NAFTA. Avtalen omfatter USA, Canada og Mexico, og trådte i kraft 1. januar 1994.

NAFTA har mange kritikere, spesielt innen fagbevegelsen og i delstater som har mistet mange industriarbeidsplasser de siste årene. Ohio er et typisk eksempel.

Derfor har de siste dagens demokratiske duell i stor grad artet seg som en konkurranse om å være mest mot NAFTA, som i stor grad er blitt et symbol for tap av arbeidsplasser på grunn av internasjonal konkurranse. Både Clinton og Obama har sagt at de vil kreve reforhandling av avtalen.

Men samtidig er dette en kinkig balansegang for begge kandidatene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Begge sliter
Clintons hovedproblem er at NAFTA ble inngått av hennes mann, som i sin tid brukte mye energi på å overbevise demokratene i Kongressen om at NAFTA var en gunstig avtale. Den gang oppfattet ingen at Hillary var så skeptisk til avtalen som hun nå påstår at hun alltid har vært.

Men heller ikke for Obama er NAFTA en sikker vinnersak. Riktignok er det å kritisere NAFTA taktisk lurt i forhold til å bli demokratenes kandidat, men når selve presidentvalget står for tur, gjelder det å fremstå som moderat og sentrumsorientert. Og det er mange som mener NAFTA var og er en god avtale. Dessuten kan NAFTA-bråket komme til å skade forhold til nabolandene. Både i Canada og Mexico har man uttrykt bekymring over demokratenes holdning til handelssamarbeidet.

For Clinton-leiren var det en godbit at nyhetsbyrået Associated Press mandag kunne referere fra et notat en canadisk diplomat hadde skrevet etter et møte med Obamas viktigste rådgiver på økonomisk politikk, Austan Goolsbee. I det canadiske referatet virket det som Goolsbee hadde gjort sitt beste for å forsikre Canada om at Obamas NAFTA-kritikk bare var tomme ord i valgkampen. Goolsbee mener referatet ikke gir noe riktig inntrykk av hva han sa, men det stagget ikke kritikken fra Clinton-leiren.

Uansett viser NAFTA problemet Obama og Clinton står overfor: De må virke radikale nok til å bli valgt av de demokratiske kjernetroppene, men samtidig ikke låse seg inn i posisjoner som gjør at de får problemer med å vinne de moderate velgerne som kan avgjøre selve presidentvalget.

Mer ord enn realiteter
Realiteten er at det ikke er allverdens forskjell på den økonomiske linjen Obama og Clinton står for. Når det gjelder handel er begge mer restriktive enn John McCain, som etter alle solemerker blir republikanernes kandidat, men som senatorer har de også støttet handelsavtaler, og de er mer positive til frihandel enn for eksempel John Edwards, som var den viktigste demokratiske utfordreren før han trakk seg.

Begge vil ha høyere skatt for rike, og bruke skattesystemet og andre tiltak for å bedre kårene for folk med lavere inntekter. Begge vil ha et mer omfattende system for helseforsikring, selv om detaljene varierer noe.

Begge har kastet ut et par populistiske kjøttbein: Obama vil gi skattelettelser til amerikanske konserner som prioriterer arbeidsplasser i USA fremfor utenlands. Clinton vil fryse renten på boliglån i fem år. Ingen av delene virker spesielt fornuftig eller gjennomførbart.

Det mange økonomer og næringslivsfolk lurer på er i hvor stor grad Clinton og Obama nå låser seg til populistiske og handelskritiske posisjoner i sin tvekamp.

At budskapet modifiseres noe etter at nominasjonen er klar, er de fleste forberedt på. Men når man i klartekst krever reforhandling av en omfattende frihandelsavtale, er det vanskelig å smyge saken ned i en skuff hvis man blir valgt til president.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Nyhet: Tog var i rute
Asshole og dritt
Dårlige lærdommer fra Terra
Nitrist boligmarked
Prisen for et verdig liv

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.