Gå til sidens hovedinnhold

Clinton-rådgiver advarer mot SV

Den amerikanske forskeren Charles Kupchan retter kritikk mot SVs utenrikspolitikk.

Kupchan var direktør for europeiske spørsmål i National Security Council under president Bill Clinton. I dag forsker han ved det anerkjente Council on Foreign Relations.

Foreningen Venner av Amerika har sendt ham en mail med utdrag fra SVs arbeidsprogram. I sitt svar skriver han blant annet:

- På dette skjøre tidspunktet innen transatlantiske forhold er det uklokt av ansvarlige parter å snakke om utmelding av NATO og bruke provoserende språk om amerikansk utenrikspolitikk.

- Provoserende språk
- Begrunnet kritikk og motstand mot spesifikke amerikanske fremgangsmåter er som forventet - det er hva demokratiet handler om. Men provoserende språk går utover begrunnet kritikk, og risikerer å gjøre alvorlig skade på et transatlantisk samarbeid som allerede er ganske anstrengt.

- At enkelte amerikanske politikere og andre helst vil unngå en regjering i Norge som er kritisk til amerikansk utenrikspolitikk kan ikke overraske noen, sier partisekretær i SV Bård Vegar Solhjell.

- Logrer for Bush
Han viser til at amerikanske analytikere også var skeptiske da venstresiden vant valget i Spania. Det endte med at Spania trakk sine styrker ut av Irak.

- Det er enklere for USA med Jan Petersen og Venner av Amerika som logrer for Bush uansett hva han gjør, sier Solhjell.

- SV kommer til å føre en politikk som er kritisk til Bush når vi er uenige med ham, som i Irak, men ellers bygger på samarbeid, sier Solhjell.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken