Clooney hyller Egeland

Foto: (Scanpix)

Superstjernen George Clooney har fått sin egen helt – og han heter Jan Egeland.

02.05.06 10:29

Clooney, som er Oscarvinner og filmregissør, har nylig vært i Darfur og bruker nå sin stjernestatus til å fortelle om massemordene – og til å støtte FNs visegeneralsekretær, norske Jan Egeland.

- Han er vår helt. Vi håpet at han hadde kommet seg inn i Darfur da han forsøkte i forrige måned, men nå håper vi at han klarer det. Han kan få til noe. Han kan være den store forskjellen, sier Clooney til TV 2.

Foto: (AP/Scanpix)

Engasjementet for Darfur er påfallende større i USA enn i Europa – og han har liten sans for at land som Norge nøler med å kalle det som skjer i Darfur for et folkemord.

- Hvor mange mennesker må dø før vi oppdager at dette er folkemord. Vi må få Darfur på dagsordenen. Vi må ikke putte det i bakgrunnen, sier Clooney.

Men samtidig som Clooney hyller Egeland – så mener en av USAs fremste senatorer, Barak Obama at det er skammelig at land som Norge ikke erkjenner at det som pågår i Sudan er folkemord.

- Det er skammelig. Det er pinlig. Jeg mener at de landene må stå fram og si at vi ikke ønsker å leve i en verden der hundretusener av mennesker blir slaktet, sier Obama til TV 2.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er usikker på hvordan han skal tolke kritikken fra senator Obama og George Clooney.

- Jeg er vet ikke hvordan jeg skal tolke det. Det som skjer i Darfur er en forbrytelse mot menneskeheten. Det har FNs sikkerhetsråd slått fast og det støtter vi. Hva man kaller det tar oppmerksomheten bort fra alvoret i situasjonen. Når jeg kaller det en forbrytelse mot menneskeheten, så finnes det ikke sterkere begreper enn det. Om du skal definere det som et folkemord så krever det arbeid i forhold til bevis for å legge til rette i rettslig forstand, sier Gahr Støre til TV 2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag