CNN-ankerne måtte evakuere bygningen i New York etter funn av bombe

Eksplosiver sendt flere steder:

ALARM: CNNs nyhetsankre, Poppy Harlow og Jim Sciutto, måtte evakuere Time Warner-bygningen i New York, etter at alarmen gikk av i bygget under en live-sending.

ALARM: CNNs nyhetsankre, Poppy Harlow og Jim Sciutto, måtte evakuere Time Warner-bygningen i New York, etter at alarmen gikk av i bygget under en live-sending. Foto: Skjermdump/CNN

En rekke funn av mistenkelige pakker eller bomber er gjort flere steder i USA onsdag.

25.10.18 00:02

LOS ANGELES (Nettavisen): Sprengladninger ble onsdag og tirsdag oppdaget i pakker sendt til Barack Obama, Hillary Clinton og andre samfunnstopper tilknyttet Demokratene.

Time Warners hovedkvarter i New York, der blant annet nyhetskanalen CNN holder hus, ble også evakuert etter funn av en rørbombe.

Pakken som ble sendt til CNN, var adressert til den tidligere CIA-sjefen John Brennan, ifølge kilder i politiet. Brennan fungerer som kommentator på flere TV-stasjoner.

I tillegg ble det onsdag funnet en mistenkelig pakke ved kontorene til den demokratiske politikeren Debbie Wasserman Schultz i Florida.

Mandag ble en sprengladning oppdaget i en pakke i postkassen til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros.

Politiet i New York sier de tror sprengladningene er sendt av samme person eller gruppe av personer. Ingen bomber har så langt eksplodert.

En mistenkelig pakke ble også oppdaget ved et anlegg der Kongressens post sjekkes i delstaten Maryland. Ifølge CNN er den adressert til demokraten Maxine Waters, som representerer California i Representantenes hus.

Trump: - Svært sinte

President Donald Trump sier en omfattende føderal etterforskning er i gang etter funnet av flere bomber og mistenkelige pakker.

- Vi må stå samlet, sier han.

Presidenten slo fast at de ansvarlige for det han omtalte som «mistenkelige pakker og innretninger», må stilles til ansvar.

- Sikkerheten til det amerikanske folk er min høyeste prioritet, sa Trump, og føyde til at han nettopp hadde avsluttet en brifing om saken.

- Vi må stå samlet og sende en klar og sterk beskjed om at trusler eller politisk vold ikke har noen plass i USA, sa presidenten.

- Vi er svært sinte, opprørte og ulykkelige over det vi har sett i dag, og vi vil komme til bunns i dette, sa han.

TALTE: President Donald Trump sa at politisk vold ikke har noen plass i USA da han onsdag kommenterte funnet av flere eksplosiver hos demokratiske politikere og samfunnstopper i USA. Foto: (NTB scanpix)

«Terrorhandling»

New York-politiets antiterrorsjef mener eksplosivene som er sendt CNN, kan knyttes til andre bomber som er sendt til amerikanske samfunnstopper.

John Miller i New York-politiet sa på en pressekonferanse onsdag at bombene både hos CNN, George Soros, Hillary Clinton og tidligere president Barack Obama ser ut til å være sendt av samme person.

Miller og representanter fra FBI beskriver innretningene som primitive rørbomber. Pakken med eksplosiver som onsdag ble oppdaget ved CNNs redaksjon inneholdt også en konvolutt med hvitt pulver.

EVAKUERT: Time Warner-bygningen i New York ble onsdag evakuert etter funn av en mulig rørbombe. Den angivelige bomben er av samme type som Barack Obama og Hillary Clinton har fått. Bygningen inneholder blant annet CNNs New York-studio og et større kjøpesenter. Foto: (NTB scanpix)

Ingen er så langt såret av eksplosivene

New Yorks borgermester, Bill de Blasio, uttalte på en pressekonferanse like før klokken 19 norsk tid at handlingen er en «åpenbar terrorhandling».

Den republikanske toppolitikeren Mitch McConnell kaller også pakkebombene for forsøk på terrorisme.

– Sammen med alle amerikanere fordømmer jeg forsøkene på innenlandsk terrorisme i dag, sa McConnell onsdag.

Evakuerte på direkten

Ved CNN-kontoret fraktet bombegruppa til New York-politiet rørbomben vekk i et spesialkjøretøy. Ifølge CNN skal den fraktes til et sted i Bronx som bombegruppa bruker til å detonere mistenkelige gjenstander.

CNNs kontorer ble omfattet av evakueringen, og nyhetsankrene Poppy Harlow og Jim Sciutto måtte rapportere direkte fra gata via mobiltelefon.

De var i studio da brannalarmen gikk av etter at den mistenkelige pakken var oppdaget i postmottaket i bygningen. Pakken kom inn i bygningen ved 9-tiden lokal tid og etter at den ble stoppet i sikkerhetskontrollen gikk brannalarmen av knappe én time senere.

(Se video av alarmen som gikk av og rapporteringen utenfor bygningen).

Lyset ble slukket og alle i bygningen fikk beskjed om å gå ut. Flere etasjer i bygningen ble tømt, men ingen har kommet til skade.

Ifølge CNN var pakken adressert til John Brennan, en tidligere CIA-sjef som er en profilert kritiker av president Donald Trump. Den ble sendt til gateadressen, ikke til postadressen til CNN.

Pakken skal ha klare likhetsstrekk med de mistenkelige pakkene sendt til Hillary Clinton og Barack Obama samt forretningsmannen George Soros.

Det var et stort politioppbud på stedet. Folk ble evakuert flere kvartal vekk, og flere gater ble avsperret.

CNNs toppsjef Jeff Zucker opplyser i en epost sendt til ansatte at alle selskapets kontorer over hele verden nå skal kontrolleres grundig for sikkerhets skyld.

EVAKUERER I BAKGRUNNEN: Her ser man tydelig at andre CNN-ansatte begynner å evakuere bygningen underveis i CNN-sendingen (til venstre i bildet). Foto: Skjermdump/CNN

Mistenkelige pakker

En mistenkelig pakke ble onsdag oppdaget ved kontoret til den demokratiske politikeren Debbie Wasserman Schultz i Florida. Denne pakken var adressert til tidligere justisminister Eric Holder, mens Wasserman Schultz' kontor skal ha vært oppført som returadresse.

Ifølge NBC News skal de mistenkelige pakkene til Obama og Clinton ha hatt nettopp Wassermann Schultz påført som avsender.

Myndighetene i hele USA var i høy beredskap etter funnene av eksplosiver. I San Diego i California ble en bygning evakuert etter at en mistenkelig pakke ble funnet utenfor.

Bygningen inneholder kontorene til den demokratiske California-senatoren Kamala Harris, samt avisen San Diego Union-Tribune. Politiet avklarte imidlertid raskt saken og sa det var falsk alarm.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo, som er demokrat og tidligere satt i Bill Clintons regjering, uttalte at hans kontor på Manhattan også har mottatt en mistenkelig pakke. Pakken viste seg å være ufarlig.

På ett tidspunkt meldte amerikanske medier at en mistenkelig pakke også skulle være sendt til Det hvite hus. Dette ble senere avkreftet.

I Los Angeles overvåker politiet situasjonen, men det har ikke blitt rapportert om noen hendelser i storbyen, skriver Los Angeles Times.

Likhetstrekk

Alle mottakerne av pakkebombene er enten å regne som hatobjekter på den amerikanske høyresiden eller kritikere av president Donald Trump.

I tillegg skal det være likhetstrekk mellom flere av bombene. Dette førte rask til spekulasjoner om at gjerningsmannen kunne være en høyreekstremist.

Barack Obama.  Foto: Mandel Ngan (AFP)

– Det kan godt hende at det er knyttet til «alt right», sier Hans Brun, analytiker ved Försvarshögskolan i Sverige til TT.

Han åpner imidlertid også for at bombene kan være sendt av noen som ønsker å ramme maktpersoner mer generelt.

Pakken til Clinton ble oppdaget tirsdag kveld, mens pakken til Obama ble oppdaget onsdag morgen. Begge ble avslørt i rutinemessige kontroller foretatt av tjenestemenn fra Secret Service.

Mandag ble en sprengladning oppdaget i en pakke sendt til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros.

Fungerende sprengladning

Secret Service opplyser at alle tilgjengelige ressurser skal brukes for å finne ut hvem som står bak både på føderalt nivå, i delstatene og på lokalt nivå.

– Pakkene ble umiddelbart identifisert som mulige sprengladninger under rutinemessige postkontroller, og de ble håndtert i henhold til dette, heter det i en uttalelse fra Secret Service.

Bill og Hillary Clinton bor i Westchester utenfor New York, og ifølge AP var det her bomben ble funnet. Nyhetsbyrået skriver også at det er snakk om en fungerende sprengladning.

Bill and Hillary Clinton utenfor huset i Chappaqua utenfor New York City, der bomben ble funnet. Bildet ble tatt i januar 2000. Arkivfoto. Foto: (AP/NTB scanpix)

Hillary Clinton var i Florida da bomben ble oppdaget, ifølge AP. Hun takket onsdag Secret Service for å ha stoppet den mistenkelige pakken som var sendt til henne. Pakken inneholdt et antatt eksplosiv.

– Jeg er takknemlig for Secret Service hver dag, for at de er der. Ikke minst i dag, sa Clinton i Miami onsdag kveld norsk tid.

Boligen til den politiske aktivisten George Soros ligger også i en forstad nord for New York City. Bomben ble funnet i Soros' postkasse og var laget av et relativt lite rør fylt med eksplosivt pulver.

Høyreorienterte grupperinger har gjentatte ganger angrepet Soros og lansert konspirasjonsteorier som blant annet har gitt ham skylden for flyktningstrømmen til Europa. Han har også blitt utsatt for en omfattende svertekampanje i Ungarn, der hans jødiske familie opprinnelig kom fra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.