Gå til sidens hovedinnhold

CNN og Fox lurte Obama

Trodde alt gikk i vasken.

Torsdag var det duket for spenning i Washington D.C. da Høyesterett skulle ta stilling til om president Barack Obamas viktige kjernesak, helsereformen, var grunnlovsstridig.

Dersom Høyesterett hadde kommet fram til at helsereformen til Obama strider med grunnloven, så kunne det ha kostet Obama gjenvalg til høsten.

Obamas helsereform, også kjent som Obamacare, pålegger amerikanske borgere plikt til å tegne en helseforsikring. Torsdag skulle altså Høyesterett avgjøre om dette var grunnlovsstridig.

CNN og Fox meldte feil
Nå viser det seg at Obama først trodde at Høyesterett hadde avvist helsereformen hans. Det skyldes at både CNN og Fox News meldte feil i sine nyhetssendinger.

Obama skal ha sittet i Det ovale kontor og fulgt med på nyhetssendingene da Høyesterett kunngjorde kjennelsen. Han tok tilsynelatende nederlaget med stor ro.

Etter kort tid stormet rådgiver Kathy Ruemmler inn i Det ovale kontor og fortalte ham at TV-kanalene hadde meldt feil.

CNN la seg umiddelbart flat. Fox sa imidlertid at de kun meldte det som ble sagt av dommeren.

Omgjøres til skatt
Misforståelsen oppsto da høyesterettsjustitiarius John Roberts innledningsvis sa at mandatet hadde blitt avvist på grunnlag av en handelsklausul i grunnloven.

Rett etter sa han imidlertid at Høyesterett hadde besluttet at fem stemmer var for helsereformen, mens fire var imot. Men allerede da hadde både CNN og Fox News meldt at Høyesterett hadde forkastet helsereformen, som har vært presidentens viktigste sak.

Sakens kjerne er at Høyesterett avviste at myndighetene kunne pålegge amerikanske borgere å tegne helseforsikring, ettersom det strider med grunnlovens handelsklausul. Det innebærer at staten ikke kan bøtelegge amerikanere som nekter å tegne helseforsikring. Derimot kunne reformen opprettholdes dersom straffetiltaket ble omgjort til en skatt, fastslo Høyesterett.

- Høyesterett har nå talt. Vi vil fortsette med å implementere denne loven og jobbe sammen for å bedre den på de områdene det er mulig, sa Obama i en uttalelse.

Beklager glippen
Glippen til de store nyhetskanalene skjer i en tid hvor CNN sliter tungt med lav seeroppslutning.

- CNN beklager at vi ikke ventet med å melde den fullstendige domspremissen vedrørende mandatet. Vi rettet opp feilen innen noen få minutter og beklager feilen, lyder en uttalelse fra CNN.

Mens Fox News kom med følgende uttalelse:

- Vi ga våre seere nyhetene idet det skjedde. Vi rapporterte det som høyesterettsjustitiarius John Roberts sa, at mandatet ikke var gyldig i henhold til handelsklausulen.

Kilder: BBC, Daily Mail, ABC News.

HTML EMBED
Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar