Coca-Cola slår tilbake mot Kirkens Nødhjelp

Coca-Cola Norge tar til motmæle mot Kirkens Nødhjelp som har startet en aksjon mot brusgiganten.

22.03.04 08:15

Bakgrunnen for kampanjen er Coca-Colas virksomhet i India, der tusenvis av bønder i delstaten Kerala skal ha mistet levebrødet som følge av Coca-Colas omfattende bruk av grunnvann og forurensning av vannressursene.

Kirkens Nødhjelp ber folk om å ikke kjøpe Coca-Colas produkter før konsernet har finansiert en kompensasjonsordning for de vel 10.000 berørte i Kerala.

– Kirkens Nødhjelp gjør generelt en meget god jobb, men i denne konkrete saken baserer de sin aksjon på feilaktige og manglende opplysninger, sier Stein Rømmerud, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca-Cola Norge.

Han peker på at grunnvannsnivået i hele Kerala har sunket dramatisk siden 2000. Antallet regndøgn per år er redusert med 66 prosent.

– Det er en overforenkling å tro at en enkelt fabrikk kan gjøre noe forskjell på dette. Vårt daglige vannforbruk på denne fabrikken er 400.000 liter per dag, men fabrikken er for tiden stengt, sier Rømmerud til NTB.

Coca-Colas fabrikk er heller ikke den eneste som bruker vann i dette området.

– Det ligger 27 bedrifter innenfor en radius på 5 kilometer i dette området. Samtlige bruker grunnvann i sin produksjon, og rundt halvparten av dem bruker mer grunnvann enn vår fabrikk. Dette tolker vi som et tegn på at saken like mye er en politisk sak som en reell miljøvernmessig sak, sier Rømmerud.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag