RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Comeback for skandalemakeren

Sist oppdatert:
Han sammenligner seg selv med Jesus, og er flere ganger tiltalt for korrupsjon. Nå blir han Italias statsminister for tredje gang.

Ifølge BBC viser valgdagsmålinger at mediemogulen Silvio Berlusconi ligger an til å vinne flertall i begge kamrene i det italienske parlamentet. Rivalen og tidligere borgermester Walter Veltroni innrømmet nederlaget rundt klokka 20 mandag kveld.

- Som vanlig i et vestlig demokrati, og som jeg føler det er rett å gjøre, vil jeg be lederen for frihetspartiet, Silvio Berlusconi, erklære seier og jeg ønsker ham lykke til i jobben, sier Veltroni ifølge Reuters.

Det er dermed duket for comeback for den kontroversielle politikeren, som gikk av etter et hårfint tap for Romano Prodi i 2006. Prodis regjeringskoalisjon var imidlertid svært sårbar, og i januar kastet Prodi inn håndkleet.

Se videoreportasje fra TV 2(artikkelen fortsetter under)

229612

- Jeg er som Jesus
Mellom 2001 og 2006 var Berlusconi var på mange måter Europas mest skandalebefengte statsminister. Samtidig var han den første statsministeren som styrte Italia i en hel periode.

Utenfor Italia var det skandalene som dominerte overskriftene, og mye tyder på at Berlusconi også nå vil tiltrekke seg oppmerksomhet om saker utenfor politikken.

Under valgkampen i mars svarte han slik da en 24 år gammel kvinne var bekymret for økonomien i landet:

- Det beste vil nok være at du finner deg en millionær.

Før valget i 2006 sammenlignet han seg selv like godt med Jesus.

- Jeg er politikkens Jesus Kristus. Jeg er et tålmodig offer, jeg tolerer alle og jeg ofrer meg for alle, sa Berlusconi den gang.

Ga seg selv immunitet
Den mest kontroversielle sammenligningen kom likevel i EU-parlamentet etter at den tyske politikeren Martin Schulz spurte Berlusconi om hans forretningsforbindelser.

- Herr Schulz, jeg vet at det er en produsent i Italia som lager en film om de nazistiske konsentrasjonsleirene. Jeg vil foreslå deg til rollen som Kapo. Du vil være perfekt, sa Berlusconi.

Sammenligningen mellom en tysk politiker og en konsentrasjonsleirvakt skapte en liten diplomatisk krise mellom Tyskland og Italia. Tidligere har Berlusconi kommet med uttalelser om at Benito Mussolini ikke hadde tatt livet av en eneste person.

Men de alvorligste anklagene mot Berlusconi går likevel på korrupsjon. Han var lenge Italias rikeste mann, og før han kom til makta skal han ha betalt flere dommere i en kontroversiell privatiseringssak. Som statsminister sørget han for å få på plass en lov som sikret ham selv immunitet mot straffeforfølgelse.

Økonomien viktigere enn skandaler
Men blant italienske velgere har ikke skandalene rundt Berlusconi fått stor oppmerksomhet. Italias elendige økonomi har vært langt viktigere for velgerne, ifølge stipendiat Elisabetta Cassina Wollf ved Universitetet i Oslo.

- Det finnes tre bilder av Berlusconi: Ett i Italia, ett i utenlandsk presse og ett bilde i diplomatiske kretser. Det er ingen tvil om at han kommer dårlig ut i den utenlandske pressen. Men de som stemte på Berlusconis allianse bryr seg ikke om skandalen, og bryr seg ikke om at han betalt dommere engang på 80-tallet. Italienerne ser på dette som saker som tilhører fortida, sier Wollf til Nettavisen.

Berlusconi eier tre italienske TV-kanaler, som kontrollerer nesten halvparten av markedet. Ifølge den sterkt Berlusconi-kritiske ukeavisa The Economist kontrollerte Berlusconi som statsminister rundt 90 prosent av italienske medier. Det var på bakgrunn av at han som statsminister også har en slags innflytelse på den statlige TV-kanalen RAI.

Lengst regjerende
Organisasjonen Freedom House, som jobber for ytringsfrihet, rangerte Italia som et land med bare delvis pressefrihet mens Berlusconi var statsminister.

Wollf tror imidlertid ikke at Berlusconis medieeierskap fører til at italienerne ikke får tilgang til kritiske nyheter om Berlusconi.

- Han eier tre TV-kanaler, men du kan følge mange interessante programmer på disse kanalene hvor Berlusconi blir kritisert. Italienere har tilgang til all mulig informasjon om Berlusconi, også kritikk, sier Wollf.

Til tross for skandalene kommer Berlusconi nå til å gå inn i historien som landets lengst regjerende statsminister etter Den andre verdenskrig. Det betyr imidlertid neppe at skandalene uteblir.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere