RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (AFP)

Connie fikk nytt fjes

Sist oppdatert:
For fem år siden ble hun skutt av ektemannen. Nå kan Connie endelig snakke og spise igjen.

(SIDE2): Hagl-ladningen gikk av rett i ansiktet til tobarnsmoren Connie Culp (46), og etterlot et stort hull midt i fjeset hennes.

I fire og et halvt år måtte den ulykkelige kvinnen leve med et totalt vansiret ansikt. Men for fem måneder siden gjennomgikk Culp USAs første ansiktstransplantasjon. Hun fikk satt på et fjes fra en død kvinne. Tirsdag ble Connie presentert for offentligheten.

Culp er svært takknemlig for de som har gjort operasjonen mulig.

- Det vel meg dere kom for å se i dag. Men jeg synes det er viktigere at dere fokuserer på donorfamilien som gjorde det mulig for meg å få denne personens ansikt, sa hun på en pressekonferanse på Cleveland Clinic der operasjonen fant sted.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

1928

Kan snakke og smile
Culps ansikt er fremdeles hovent, og ansiktsuttrykkene er stive, men hun kan snakke, smile, lukte og smake. Talen er fra tid til annen vanskelig å tyde.

Ansiktet er nå stort og litt firkantet, men legene skal «skrelle vekk» litt og litt ettersom nervene og musklene blir gjenoppbygget og blodsirkulasjonen øker, melder AP.

Det var Culps ektemann som skjøt henne i ansiktet i 2004, før han rettet våpenet mot seg selv. Også han overlevde og han ble dømt til fengsel i syv år.

Skuddet som rammet Culp knuste nesen, kinnbena, ganen og et øye. Hundrevis av hagl og bensplinter satt fast i ansiktet. Bare pannen, øyelokkene, underleppen og haken var igjen. Hun trengte et rør rett i pusterøret for å puste.

- Skulle prøve
Culp husker sitt første møte med den plastiske kirurgen på Cleveland Clinic, dr. Risal Djohan.

- Han sa til meg at han ikke trodde, at han ikke var sikker på om han kunne reparer meg, men at han skulle forsøke, sier Culp.

- Her er jeg fem år senere. Han gjorde det han sa han skulle. Jeg fikk en ny nese, ler Culp.

30 operasjoner
Å fikse ansiktet hennes krevde 30 operasjoner. Legene tok deler av ribbeina for å lage nye kinnben og brukte deler av leggbeina til å lage ny kjake. Hun fikk hudtransplantasjoner fra lårene, men kunne likevel ikke spise fast føde, puste på egen hånd eller lukte.

Men 10. desember i fjor erstattet et legeteam ledet av Maria Siemionow 80 prosent av Culps ansikt med ben, muskler, nerver hud og blodkar fra en avdød kvinne. Det var verdens fjerde ansiktstransplantasjon, men den mest omfattende så langt.

I januar klarte hun å spise pizza, kylling og hamburgere for første gang på fem år.

Det er ikke offentliggjort noen informasjon om donorfamilien. Men Maria Siemionow sier at familien ble rørt da de så før- og etter-bildene av Culp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere