Costa Concordia-kapteinen kjent skyldig i drap

Kaptein Francesco Schettino.

Kaptein Francesco Schettino. Foto: Stringer/italy (Reuters)

Costa Concordia-kaptein Francesco Schettino er dømt til 16 års fengsel for uaktsomt drap av en italiensk domstol.

11.02.15 21:07

Cruiseskipet gikk på grunn den 13. januar 2012 utenfor øya Giglio i Toscana. 32 mennesker mistet livet i forliset.

Påtalemyndigheten argumenterte for at den 54 år gamle kapteinen er skyldig i flere drap, for å ha forårsaket forliset og for å ha forlatt skipet før alle passasjerene var evakuert.

Påtalemyndigheten hadde lagt ned en påstand om at Schettino måtte dømmes til 26 års fengsel.

Kan ankes
Dommen ble avsagt i den italienske byen Grosseto av det som tilsvarer den norske tingretten. Rettssaken hadde pågått i 19 måneder, og Schettino var den eneste som var tiltalt.

Han ble onsdag dømt til 16 års fengsel, fradømt retten til å inneha politiske verv på livstid og han ble ilagt et yrkesforbud på fem år.

Schettino må også betale flere millioner euro i erstatning og sakskostnader til ofre for forliset, til italienske myndigheter og til rederiet Costa Crociere.

På grunn av Italias sendrektige ankesystem kan det derimot ta flere år før det blir klart om kapteinen faktisk må sone dommen.

På rettens siste dag onsdag henvendte en gråtende Schettino seg til dommerne med bønn om at han ikke alene ble gjort til syndebukk for forliset.

- Det er vanskelig å skulle kalle det jeg har gjennomlevd for et liv, sa kapteinen.

- Alt ansvaret har blitt gitt til meg, uten respekt for sannheten eller minnet om ofrene, fortsatte han.

Forlot skipet
Schettino mente til sitt forsvar at flere av mannskapet hadde skyld i forliset.

Kapteinen har tidligere nektet for å ha forlatt skipet og sa at han ramlet ned i en livbåt da cruiseskipet fikk slagside etter å ha gått på grunn.

Schettino har fått kallenavnet «kaptein Feiging» og er blitt erklært for Italias mest forhatte mann fordi han forlot skipet mens hundrevis av passasjerer fortsatt var om bord.

Det var til sammen 4.229 mennesker om bord da det 290 meter lange skipet endret kurs og seilte for nær øya Giglio.

Beordret tilbake
Kapteinen ble etter at han forlot skipet tilsynelatende sittende i livbåten. Det førte til at kystvaktens representant både truet og ropte til ham over sambandet, kom det fram i et lydopptak som ble publisert av italienske medier kort tid etter forliset.

«Hør, Schettino, kanskje reddet du deg selv fra havet, men jeg vil sørge for at du fremstår i et svært dårlig lys. Jeg vil sørge for at du får svi for dette», sa Gregorio de Falco i den italienske kystvakten til kapteinen.

«Jeg går ingen steder. Jeg er her», svarte Schettino.

Han sa også at han ledet evakueringen fra livbåten, hvorpå kystvaktens representant spurte kapteinen om han nektet å gå tilbake om bord og hvorfor.

«Det er ingenting å tenke over (...) Nå er det jeg som gir ordre. Gå tilbake om bord. Er det klart? Hører du meg ikke?», kommanderte de Falco i kystvakten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.