*Nettavisen* Nyheter.

Dagen jorden eksploderte

Foto: (EPA/Scanpix)

Innbyggerne i to italienske byer opplevde marerittet da jorden eksploderte og la byene i ruiner.

24.08.05 16:32

Midt på dagen den 24. august i året 79 opplevde byene Pompeii og Herculaneum det største marerittet man kunne forestille seg. Vulkanen Vesuv eksploderte. De to byene hadde 25.000 innbyggere, hvor Pompeii var en framgangsrik by med et særdeles rikt jordbruk. Herculaneum på sin side var en av de største feriebyene for rike romere, men alt det tok slutt da vulkanen våknet til liv etter å ha vært livløs i flere hundre år.

En 16 kilometers sopp av røyk og aske ble pumpet ut i atmosfæren og i tolv timer etter at vulkanen våknet til liv regnet steiner opp mot en meter i diameter over byen Pompeii. Mesteparten av menneskene i byen flyktet, men over 2000 mennesker ble igjen for å redde sine boliger.

Vinden reddet først byen Herculaneum, men en stor sky av røyk og gass kom plutselig over byen og drepte alle innbyggerne. Skyen ble etterfulgt av en flod av vulkanisk leire og stein som begravet byen.

Menneskene som ble igjen i Pompeii ble drept på morgenen den 25. august da en sky av giftig gass kom over byen og kvalte alle som var igjen. En flod av stein og aske fulgte og knuste tak og vegger og begravet de døde.

Vesuv er en av de få aktive vulkanene i Europa, og den siste utblåsningen kom i 1944. Den siste store i 1631. Vitenskapsmenn regner med at en ny vil komme snart. 700.000 mennesker lever i det som kalles «dødssonen» til vulkanen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.