Gå til sidens hovedinnhold

Daniel (13) nekter å behandles for kreft

Vil heller bruke naturmedisin og healere enn cellegift.

En dommer i Minnesota fastslo fredag at Daniel Hauser (13) har blitt medisinsk forsømt av sine foreldre, og at han skal undersøkes av en lege for å fastslå om gutten skal gjenoppta cellegiftbehandling, på tross av foreldrenes ønsker, melder nyhetsbyrået AP.

Daniel lider av lymfekreft, men foreldrene ønsker av religiøse årsaker ikke at gutten skal gjennomgå cellegiftbehandling.

Vil bruke healing
Foreldrene er medlemmer av trosretningen Nemenhah Band, og har ikke tro på tradisjonell behandling. I stedet ønsker familien å sette sin lit til bestemte healingmetoder brukt av enkelte indianerstammer, som angivelig skal kurere kreft.

Ansatte i det amerikanske barnevernet er uenig med foreldrene Colleen and Anthony Hauser, og har derfor gått til sak mot 13-åringens foreldre og anklaget dem for å forsømme sønnen.

- Min sønn er ikke i noen medisinsk fare akkurat nå, sa moren i retten.

Hun påpekte dessuten også at han er regnet som en medisinmann i den religiøse gruppen familien tilhører.

- Tror ikke han er syk
Dommeren lar Daniel bli hos foreldrene inntil videre, men gir dem bare fram til tirsdag 19. mai til å fremskaffe et oppdatert røntgenbilde av sønnen og en evaluering utført av en onkolog, eller kreftspesialist.

Dersom evalueringen viser at kreften har spredd seg så mye at cellegiftbehandling ikke lenger vil hjelpe, kommer dommeren ikke til å pålegge gutten å undergå behandlingen.

Men skulle det vise seg at cellegift kan hjelpe ham, og foreldrene fremdeles nekter ham det, vil han bli plassert midlertidig hos en beredskapsfamilie og påtvunget behandling.

- Daniel har bare en vag formening om fordelene og ulempene ved cellegiftbehandling. Han tror ikke han er syk for øyeblikket, men faktum er at han er veldig syk, skriver dommeren i sin avgjørelse.

Fra 90 til 5 prosent
Daniel er rammet av den typen lymfekreft med best prognoser for å overleve. Pasienter med Hodgkins lymfom som får cellegift- eller strålebehandling, har svært gode sjanser til å overleve. Overlevelsesraten til pasienter som får riktig behandling er 90 prosent, mens pasienter som ikke får behandling bare har 5 prosent sjanse til å overleve.

Etter at Daniel fikk diagnosen fikk han en runde med cellegiftbehandling, før foreldrene bestemte seg for å prøve alternativ medisin, basert på deres religiøse overbevisning.

I retten insisterte moren Colleen på at Daniel nektet å la seg behandle med cellegift, og at de ikke kom til å føye seg etter rettens eventuelle bestemmelse om behandling.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter