Gå til sidens hovedinnhold

Danmark hever terrorberedskapen

Politiet frykter eksplosjonen på København-hotellet var en forberedelse til et terrorangrep.

Dansk politiet pågrep en mann fredag som trolig forårsaket en mindre eksplosjon på Hotel Jørgensen, som ligger i Rømersgade på Israels Plads i København sentrum.

Politiet frykter at mannen forsøkte å gjennomføre et terrorangrep. Dermed er den danske terrorberedskapen hevet.

- I en samlet vurdering av opplysningene som foreligger på det nåværende tidspunkt, kan vi ikke utelukke at det er en forberedelse på noe som kan være terrorrelatert, sier politiinspektør i København, Jørn Aabye, melder dansk TV2.

- Fortsett som normalt
Aabye oppfordrer imidlertid dansker til å fortsette livet som normalt.

- Fortsett med normal atferd. Personlig vil jeg ikke endre atferd som følge av dette. Men hvis man kommer i besittelse av noen opplysninger, må man gjerne underrette politiet, sier Aabye under en pressekonferanse.

Sjefen for Politiets etterretningstjenesten i Danmark (PET) bekrefter mistanken om terror.

- Det er ennå for tidlig å si om det er snakk om en terrorrelatert forbrytelse eller en annen form for alvorlig kriminalitet, som peker i retning av et mislykket terrorangrep, sier PET-sjefen Jakob Scharf under en pressekonferanse lørdag, melder Ekstra Bladet.

Kan være på frifot
PET kan heller ikke utelukke at mulige terrorister er på frifot i Danmark.

- Vi kan heller ikke utelukke at det er medvirkende gjerningsmenn på frifot. På bakgrunn av det er det gjort flere tiltak for å beskytte potensielle terrormål, og politiet er oppmerksomme på mistenkelige forhold, sier Scharf.

Politiets sikkerhetstjeneste i Norge (PST) følger nøye med på situasjonen i Danmark.

- Vi er kjent med at danskene har hevet sitt trusselnivå. Vi mener at det som skjedde i Danmark ennå ikke har noen påvirkning for trusselnivået i Norge, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til Nettavisen.

- Men nordiske sikkerhetsmyndigheter har veldig tett kontakt, og vi holdes fortløpende orientert. Men det er foreløpig ikke grunnlag for å heve trusselnivået i Norge, sier Hugubakken.

Fant pistol på hotellrommet
Den antatte gjerningsmannen ble omringet, og etter hvert pågrepet, i Ørstedsparken fredag kveld. Mannen hadde blitt påført skader under selve eksplosjonen, men er ikke livstruende skadet.

Den antatte gjerningsmannen er ennå ikke identifisert. Politiet har funnet en pistol på rommet der eksplosjonen skjedde.

Det var stor drama i Ørstedsparken fredag ettermiddag. Den antatte gjerningsmannen hadde en beltelignende gjenstand festet rundt livet, noe som politiet fryktet var et bombebelte.

Danske bombeeksperter ble derfor sendt inn for å håndtere situasjonen. Den danske avisen Berlingske Tidende meldte tidligere at det ikke var mistanke om terror. Men nå har politiet bekreftet mistanken.

Økt terrorrisiko i Norge
Norsk terrorekspert sier terrortrusselen har økt i Norge den siste tiden.

- Vi kan ikke si at det er et tidsspørsmål før terror skjer i Norge. Det at risikoen har økt betyr ikke at det kommer til å skje. Men det øker sannsynligheten, sier terrorekspert og professor ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo, til Nettavisen.

Bjørgo sier at terrorpågripelsene tidligere i sommer er et eksempel på at terrorfaren har økt.

- Over tid har vi sett en økt terrorrisiko i Norge for noen typer terrorisme, mens det har vært en nedgang for annen terrorisme. På 1980- og 1990-tallet så hadde vi en del rasistisk og høyreekstremistisk terrorisme, men det har vi nesten ikke hatt den siste tiden. Men islamistisk terror har vært en økende risiko, sier Bjørgo.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene