RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danmark kappet svinger med Grønland

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Det gikk fort i svingene da kolonien Grønland ble innlemmet i Danmark i 1953, viser en ny rapport. Grønlenderne fikk aldri vite at det fantes alternativer.

I 1953 var Grønland en dansk koloni. Danmarks nye grunnlov endret denne statusen og innlemmet både Grønland og Færøyene i det danske riket som fylker. Det skjedde på initiativ fra FN om å endre koloniers status.

Men grønlenderne fikk vite lite og ingenting om alternativene, går det fram av en rapport utarbeidet av Den nordatlantiske Gruppe i det danske folketinget. Det skriver Aftenposten.

Grønlenderne fikk aldri beskjed om at det eksisterte valgmuligheter i forhold til hva slags tilknytningsform øyriket skulle ha til Danmark eller at Danmark hadde plikt til å gjennomføre en betydelig utvikling av Grønland før en eventuell selvstendighet.

I stedet fikk det daværende, danskdominerte landsrådet tre dager til å beslutte om Grønland skulle innlemmes i Danmark. De sa enstemmig ja, uten å stille spørsmål eller betingelser, skriver Aftenposten.

Rapporten avslører også at den danske regjeringen kom med en sminket versjon av forholdene på Grønland da de presenterte saken for FN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere