RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danmark og Grønland gir Bush raketthjelp

Danmark og Grønland gir USAs president George W. Bush drahjelp i valgkampen, når de bidrar til at Bush kan oppfylle sitt løfte om å sette i gang bygging av et rakettskjold allerede i år. Nøkkelordet er Thule.

De første rakettene som inngår i forsvarssystemet ble utplassert i USAs nordligste delstat Alaska i juli, og skal være operative i september. Radarstasjonen ved Thule-basen nordvest på Grønland er en viktig brikke i Bush-regjeringens planer for rakettforsvaret.

Fredag skulle grønlendere og dansker undertegne en avtale med amerikanerne om oppdatering av Thule-radaren. USAs utenriksminister Colin Powell var ventet til den grønlandske hovedstaden Nuuk, der han skulle møte den grønlandske visestatsministeren Josef Motzfeldt og Danmarks utenriksminister Per Stig Møller.

Opprustning?
Den offisielle hensikten med USAs omstridte rakettforsvar er å «nøytralisere innkommende raketter», men kritikere hevder at andre land vil svare på dette trekket med utvikling av nye angrepsvåpen. Rakettskjoldet fører dermed til en ny omdreining på opprustningsskruen, blir det sagt. Amerikanerne avviser offisielt dette argumentet som ubegrunnet.

Men nestleder John Wolfsthal ved den amerikanske Carnegie-stiftelsens program for ikkespredning av atomvåpen mener danskene er i ferd med å bidra til det kjernefysiske våpenkappløpet.

- Danmark spiller en rolle, fordi Bush-regjeringens strategi hele tiden har vært å internasjonalisere rakettskjoldet, sier Wolfsthal til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Den dansk-amerikanske rakettskjoldeksperten Lisbeth Gronlund tror Kina er blant de atommaktene som nå følger utviklingen på Grønland og i Alaska nøye.

- Det er ganske tydelig at kineserne arbeider med mottiltak, selv om kineserne neppe vil reagere umiddelbart, sier hun.

Skepsis
- De vil vente og se. Kanskje blir rakettskjoldet aldri effektivt, mener Gronlund, som nylig har vært på besøk i Kina. Russland har i øyeblikket mange nok raketter til å «gjennomhulle» USAs rakettskjold, og Lisbeth Gronlund sier til Ritzaus Washington-korrespondent at utbyggingen i Alaska og på Grønland neppe vil styrke nedrustningsviljen i Kreml.

John Wolfsthal minner på sin side om at rakettskjoldet også er svært dyrt og mener pengene heller burde vært brukt på andre formål. Blant disse er leting etter atomvåpen og atommateriale som er kommet på vidvanke, og styrket innsats for ikkespredning.

Han tilføyer at selv om faren ikke skal overdrives, bør danskene være klar over at en tett tilknytning til USAs forsvarsprogram gjør deres eget land mer sårbart for angrep. Faren er allerede til stede etter Danmarks deltakelse i Irak-krigen, sier Wolfsthal til Ritzau. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere