*Nettavisen* Nyheter.

Danmark stanser våpeneksport til Emiratene

Utsikt fra Burj Khalifa, verdens høyeste bygg i Dubai. De forente arabiske emirater får fortsatt kjøpe militært materiell fra Norge på bakgrunn av eksisterende kontrakter. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Danmark har besluttet å stanse våpeneksporten til Emiratene, som er involvert i krigen i Jemen. Samtidig fortsetter Norges militæreksport til føderasjonen.

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen (LA) kunngjorde beslutningen til det danske Folketinget onsdag.

Utenriksdepartementet i Danmark har i tillegg bedt Rigspolitiet om å trekke tilbake eksportavtaler som allerede er utstedt til De forente arabiske emirater, såfremt det lar seg gjøre. Nyheten gleder Amnesty International.

Les også: - Verdien på våpeneksportlisensene er 55 ganger høyere enn nødhjelpen

– Det er veldig positivt. Danmark skal altså ikke lenger eksportere våpen til et land som er involvert i en konflikt der voldsomme overgrep, og sannsynligvis krigsforbrytelser, har blitt begått mot sivilbefolkningen, sier generalsekretær Trine Christensen til danske Information.

Danmark har tidligere stanset våpeneksporten til Saudi-Arabia, som også er i krigen i Jemen.

Emiratene, som er det landet i koalisjonen som har flest bakkestyrker i Jemen, får fortsatt kjøpe militært materiell fra Norge på bakgrunn av eksisterende kontrakter. Redd Barna har kalt kontraktene «en skam», mens Kirkens Nødhjelp har kalt de «urovekkende».

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.