RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danmark vil bruke bevæpne frivillige for å kjempe mot terror


Bevæpnet politi Københavns gater etter terrorangrepet i februar.
Bevæpnet politi Københavns gater etter terrorangrepet i februar. Foto: Ola Torkelsson / Tt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hvis politiet trenger hjelp under eventuelle terrorangrep i Danmark vil de sette bevæpne frivillige fra heimevernet for å ta opp kampen mot terroristene.

Heimevernsoldater og andre soldater  med våpen kan bli en realitet hvis Danmark på nytt skulle bli rammet av et terrorangrep.

Etter terrorangrepet i København i februar har danske rigspolitiet, forsvaret og heimevernet blitt enige om å bruke bevæpnede frivillige hvis politiet trenger hjelp, skriver danske Berlingske.

Vil gi dem våpen

Lørdag 14. februar ble den 55 år gamle danske regissøren Finn Nørgaard skutt og drept i en amgrep mot kulturhuset Krudttønden i forbindelse med et debattmøte. Natten etter ble den 37 år gamle jødiske vakten Dan Uzan drept utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade.

I februar ble ubevæpnede heimevernssoldater satt til å sperre av området rundt kafeen og kultursenteret Krudttønden i København. Men nå kan det altså bli aktuelt å gi disse våpen, skulle noe lignende skje igjen.

Både justisministeren og forsvarsministeren må godkjenne bevæpningen av soldatene, før det eventuelt trer i kraft.

- Kan forestille seg alt etter Paris

- Det kan være scenarier hvor vi i Danmark kan komme i en situasjon hvor politiets ressurser ikke strekker til. Vi forbereder oss sammen med forsvaret til å rekvirere særlig hjelp fra dem og spesielt fra heimevernet, sier sjefpolitiinspektør Jørn Aabye til Berlingske.

Det er politiet som skal definere hva heimevernet skal gjøre, om det blir aktuelt.

- Jeg håper vi ikke kommer i en situasjon hvor vi har behov for å bevæpne heimevernet eller forsvaret i Danmark. Men etter terrorangrepet i Pairs kan man forestille seg alt, sier forsvarsminister Peter Christensen til avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politets teknikere undersøker inngangen til kulturhuset Krudttønden etter angrepet i februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere