RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danmarks forsvarsminister går av

Sist oppdatert:
Danmarks forsvarsminister Svend Aage Jensby går av. Bakgrunnen er hets etter pinlige Irak-avsløringer.

Statsråden ba statsminister Anders Fogh Rasmussen om lov til å fratre sin stilling straks etter at regjeringssjefen fredag ettermiddag landet i København etter et besøk i USA, ifølge en pressemelding fra Jensby.

–Regjeringen har oppnådd fortreffelige resultater, og jeg ønsker ikke å belaste regjeringen og familien min med den hets som føres mot min person, skriver Svend Aage Jensby.

Innrømmet løgn
Jensby måtte blant annet krype til korset og innrømme at han skjulte sannheten om hendelsen der danske soldater skjøt ned og drepte en av sine egne og to ubevæpnede fiskere i Irak.

–Svend Aage Jensby har opptrådt meget dyktig og lojalt som medlem av regjeringen og var nå i ferd med å sette kronen på verket med det kommende forsvarsforliket. Jeg beklager at han går av, sier statsminister Fogh Rasmussen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ikke noe valg
Dermed kom Jensby opposisjonen i forkjøpet. Opposisjonen beskylder forsvarsministeren for å ha snakket usant i Folketinget og forberedte fredag et mistillitsforslag mot ham.

Samtidig ville Dansk Folkeparti (DF) ha undersøkt om Sosialdemokratene og Sosialistisk Folkeparti har brutt taushetsplikten i Kontrollutvalget.

Tidligere forsvarsminister Jan Trøjborg har full forståelse for at hane etterfølger Jensby velger å gå av, etter å ha vært forsvarsminister siden november 2001.

–Det er alltid leit når en statsråd blir nødt til å gå av, og det er synd på den personen det gjelder. Men slik denne saken har utviklet seg, var Jensby blitt en belastning for statsministeren og regjeringen og derfor har jeg full forståelse for hans beslutning, sier Trøjborg.

Egen feil
Jensby kjørte seg selv opp i et hjørne med uttalelser til dansk TV2 om at ingen av medlemmene i Folketingets kontrollutvalg stilte spørsmål ved regjeringens håndtering av trusselvurderingene fra Forsvarets etterretningstjeneste, mener sosialdemokraten Frank Jensen.

Han sier Jensby torpederte sin egen forklaring om at han henviste til den offentlige debatt og ikke til lukkede møter i kontrollutvalget, da han kom med sin uttalelse til TV2.

«Det er riktig at det ble stilt noen oppklarende spørsmål på nevnte møte, men det var bare oppklarende spørsmål», sa Jensby, noe Jensen mener er den rene tilståelse.

–Statsråden kan selvfølgelig ikke vise til hvordan medlemmene av kontrollutvalget reagerte da de fikk seg forelagt etterretningsrapportene, sier Jensen, ifølge Berlingske Tidende.

Klart brudd
Også i SF stilte man seg noe forundret over måten Jensby fremstilte saken ved først å vise direkte til et møte i kontrollutvalget for så senere i folketingssalen å presisere at ingen i kontrollutvalget hadde noen innvendinger.

–Dette er et klart brudd på taushetsplikten, og vi kan ikke ha tillit til en statsråd som hele tiden endrer forklaring og setter medlemmene av kontrollutvalget i en umulig situasjon, sier SFs gruppeleder Aage Frandsen.

Nestlederen i DF, Peter Skaarup, sier at partiet lenge har vært i tvil om hvorvidt denne saken burde få konsekvenser for Jensbys fremtid som dansk forsvarsminister.

–Vi stiller en rekke spørsmål til regjeringen, men samtidig vil vi også finne ut om representanter for Sosialdemokratene og SF har brutt taushetsplikten i kontrollutvalget, understreker Skaarup.

(NTB-Ritzau)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere