RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danser med Dean, men køyer med Kerry

Foto: EPA/STEVE POPE
John Kerrys seier i Iowa viser at velgerne ikke nødvendigvis stemmer på den demokraten som er sintest på Bush, men på han de mener kan vinne i november.

Howard Dean fikk ut velgerne i Iowa-kulden mandag, men de stemte på John Kerry og John Edwards. Riktignok deltok bare vel 100.000 velgere på møtene. Men dommen var klar.

Massachusetts-senatoren Kerry og senatoren fra North Carolina fikk henholdsvis 38 og 32 prosent av stemmene på valgmøtene, mens Dean måtte nøye seg med 18 prosent.

Howard Deans hissige utbrudd mot Bush slår an blant velgerne. Samtidig er de usikre på om Vermont-doktorens sinne er den rette medisin for å bli kvitt Bush. Edwards andreplass i Iowa understreker velgernes usikkerhet på om Dean er et troverdig presidentemne. Så langt har John Edwards stått fram som et ungt smil med et positivt budskap. Iowa-velgerne belønnet ham for det.

Kampen er likevel langt fra over. Det eneste sikre er at fjerdemann i Iowa, Dick Gephardt, nå sier farvel. Om en uke er det valg i New Hampshire. Da får Kerry, Edwards og Dean konkurranse fra general Wesley Clark og visepresidentkandidaten fra 2000, Joe Lieberman. De to siste kandidatene, Dennis Kucinich og Al Sharpton, fikk til sammen rundt to prosent av stemmene i Iowa og er ikke seriøse utfordrere i New Hampshire.

Så langt har Clark ligget godt an på meningsmålingene. Men med Vietnam-veteranen Kerrys ferske seier, har velgerne fått to troverdige kandidater med krigserfaring å velge mellom for å slå Bush. Det kan forkludre slagplanen til Clark. Og for terrieren Dean, solstrålen Edwards og den moderate Lieberman har kampen såvidt begynt.

Bush-leiren ikke lagt skjul på at de ser på Dean som en drømmemotstander. TV-komikeren David Letterman mente presidentens vonde knær den siste tiden skyldes overdreven kneling i bønn for Dean. New Hampshire vil vise om bønnene hans hjelper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere