*Nettavisen* Nyheter.

Danset da dansk soldat ble drept

En dansk soldat ble drept i Sør-Irak mandag. Scener av dansende irakere ved vraket av panservognen har opprørt danskene.

14.05.07 19:24

En dansk soldat mistet livet og fem andre ble såret av en veibombe og etterfølgende skyting i byen Al-Hartha nær Basra i Irak mandag. Det opplyste Danmarks forsvarsminister Søren Gade på en pressekonferanse i Brussel, ifølge dansk TV 2. Også en tolk ble såret i angrepet, som skjedde ved 11-tiden norsk tid.

Se nyhetsinnslag på TV 2 Sumo

De involverte soldatene kom alle fra Dragonregimentet i Holstebro og tilhørte panserinfanterikompaniet. Enheten var på ordinær patrulje i området.

Bakholdsangrep
Etter at veibomben detonerte ble de danske soldatene utsatt for et bakholdsangrep, ifølge TV 2. Danskene besvarte ilden, før de trakk seg ut av området.

Fire av de sårede ble evakuert med helikopter til et britisk felthospital for legebehandling. Skadeomfanget er ennå ikke kjent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Danset ved dansk panservogn
Sjiamuslimske militsfolk og sympatiserer feiret angrepet ved vraket av den danske panservognen, opplyser øyenvitner til det franske nyhetsbyrået AFP. Det var scener med jubel og dans, og noen bar en tilsotet militærhjelm som skal ha tilhørt en av de danske soldatene, skriver Politiken.dk.

Ifølge lokale beboere var angriperne medlemmer av den radikale Mehdi-militsen, som er lojale overfor den religiøse lederen Moqtada al-Sadr, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Den danske forsvarsministeren mottok beskjeden om angrepet midt under en pressekonferanse med danske journalister i Brussel, der han tidligere mandag hadde hatt et møte med sine EU-kolleger.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen beklaget tapet av nok en dansk soldat i en pressemelding.

Dansk krigsmotstand
Formannen i det danske opposisjonspartiet SF, Villy Søvndal, sier det ikke er nok å uttrykke sorg og beklagelse.

- Det er langt mer pågrepet at de agerer etter forholdene i Irak, og ingen kan si at dette ikke var ventet. De som står bak beslutningen om krigsdeltakelse står også nå med det direkte politiske ansvaret, sier Søvndal ifølge Ritzau.

Totalt er sju dansker drept i Irak siden invasjonen i 2003, ifølge TV 2 Nyhetskanalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.