*Nettavisen* Nyheter.

Danset rundt liket

Flere som var til stede under henrettelsen skal ha danset rundt liket til Saddam Hussein.

30.12.06 11:19

- Liket av Saddam er foran meg. Det er over, sa en tjenestemann ved den irakiske statsministerens kontor på telefon til CNN etter henrettelsen natt til lørdag .

I bakgrunnen kunne høres sjiamuslimske bønnerop.

- Det er ansatte ved statsministerens kontor og andre byråkrater som feirer henrettelsen, sa tjenestemannen.

Ifølge CNN skal flere av de som var til stede under henrettelsen ha danset rundt liket av Saddam Hussein.

Amerikanske og irakiske styrker er i høy beredskap i frykt for at det vil bli opptøyer i det krigsherjede landet i kjølvannet av diktatorens død. Ifølge CNN skal irakere bosatt i USA ha stormet ut i gatene for å feire henrettelsen av diktatoren. Tv-bilder viser irakere i USA som jubler i gatene med flagg og plakater som leser: «Død, død over Saddam».

De takker Gud for at Saddam er død.

- I dag er det en lykkens dag, en dag for hevn, sier en av irakerne som har feirer i gatene.

TV-stasjonen viste også bilder av en gruppe jublende mennesker i Bagdad.

Fortjent
Etter henrettelsen ble Saddam Hussein lagt i en kiste og kjørt til en seremoni på statsministerens kontor. Et av vitnene i rettssaken mot Saddam sier han gråt da han så liket av den tidligere presidenten i kisten.

- I husket mine tre brødre og faren min som han hadde drept. Å gikk bort til kisten og sa til ham: Dette er en fortjent straff for alle tyranner, sier Jawad al-Zubaidi til Reuters.

Ifølge Zubaidi var Saddam Hussein kledd i svart dress og hvit skjorte.

Saddam Hussein ble hengt for drapene på 148 sjiamuslimer i landsbyen Dujail i 1982. Drapene ble gjennomført som hevn etter et attentat i 1982.

Provokasjon
Samtidig fortsetter volden i Irak. I den sjiamuslimske byen Kufa i Sør-Irak er minst 30 mennesker drept av en bilbombe lørdag morgen.

Lørdag feires høytiden Eid over hele den muslimske verden. Mange muslimer og arabere reagerer sterkt på at Saddam Hussein ble henrettet i forbindelse med høytiden.

- At henrettelsen skjedde under Eid er en provokasjon overfor alle arabere og muslimer, sier redaktøren for den London-baserte arabiske avisen Al-Quds al-Arabi.

- Det er en hån fra USA of den irakiske regjeringens siden mot en stor religion, sier redaktøren til Al Jazeera ifølge Reuters.

En sau
I Gaza fikk mange muslimer tekstmeldinger om henrettelsen i det de var på vei hjem fra moskeen. I forbindelse med Eid er det tradisjon å slakte et lam.

- Er Saddam en sau? Jeg tror amerikanerne prøver å fortelle arabiske ledere som er deres tjenere at de ikke er noe annet enn sauer som blir slaktet under Eid, sier palestineren Abu Mohammad Salama.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.