*Nettavisen* Nyheter.

Dansk-amerikansk samarbeid om hjelp til torturofre

Den danske regjeringen ønsker å samarbeide med USA om behandling av torturofre i Irak.

Det opplyste statsminister Anders Fogh Rasmussen på en pressekonferanse etter et møte med president George W. Bush i Washington fredag.

- Vi har samtaler med det amerikanske utenriksdepartementet om et felles prosjekt i Irak. Prosjektet går ut på å etablere et mindre antall sentere for behandling av torturofre, sa Fogh Rasmussen.

Danmark har satt av en million dollar til prosjektet, og det er ventet at det danske Rehabiliteringssenter for Torturofre kommer til å spille en stor rolle.

- Det er velkjent at det er tusenvis av torturofre i Irak fra Saddam-tiden. Det er et meget stort behov for en kapasitet til å ta seg av disse ofrene. Danmark er et ledende land på dette området, sa statsministeren.

- Rehabiliteringssenter for Torturofre er en meget anerkjent kapasitet på torturforebyggelse og på rehabiliteringsområdet, og de har et betydelig antall samarbeidspartnere internasjonalt. Som et ledd i gjenoppbygningsarbeidet i Irak ønsker den danske regjeringen å etablere et dansk-amerikansk samarbeid, sa Fogh Rasmussen.

På spørsmål om sentrene også skal ta seg av de fangene som ble mishandlet i Abu-Ghraib-fengselet svarte statsministeren:

- De vil jo være åpne for alle. Men jeg vil gjerne understreke at drøftelsene mellom oss og det amerikanske utenriksdepartementet har foregått helt uavhengig av den saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.