RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dansk Guantanamo-fange fløyet hjem

En dansk statsborger som har sittet innesperret på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba i to år, skal ha blitt brakt hjem.

Danske myndigheter har holdt reisen hemmelig og ville tirsdag ikke bekrefte at 30-åringen virkelig var om bord i Golfstream-flyet som landet på flyplassen Værløse ved 11.30-tiden tirsdag. Kort tid etter forlot flere limousiner området.

Utenriksdepartementet opplyser at hemmeligholdelsen skjer av hensyn til mannens familie.

Den løslatte fangen har dansk mor, mens faren er fra Algerie. Han ble tatt til fange i Afghanistan januar 2002, og løslatelsen kommer etter intense forhandlinger, ifølge den danske regjeringen.

Mannen kommer ikke til å bli stilt for retten i Danmark, men tirsdag krevde Dansk Folkeparti at Justisdepartementet må undersøke om han har gjort seg skyldig i landsforræderi ved å kjempe mot danske spesialstyrker eller allierte soldater på Talibans side i Afghanistan.

Justisminister Lene Espersen fastholder at det ikke finnes grunnlag for å rettforfølge mannen i Danmark, og hun vil ikke kommentere uttalelser fra amerikanske tjenestemenn som har sagt at dansken er farlig og ikke burde blitt løslatt.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere